Hopp til innhold

Moren til tiltalte:– Min sønn er alt annet enn aggressiv

OSLO TINGRETT (NRK.no): Moren til til den tiltalte 23-åringen mener sønnen «må ha vært syk» da han angrep kameratene Andreas Nilstad og Marius Løken med kniv.

Harald Stabell

FORSVARER: Harald Stabell har bedt retten stevnet moren til den tiltalte som vitne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Moren til 23-åringen som er tiltalt for drapet på Andreas Nilstad avsluttet den tredje rettsdagen onsdag.

Moren er bedt innstevnet av den tiltaltes forsvarer, Harald Stabell, og fortalte om en sønn hun mener «ikke har noe vondt i seg».

– Som menneske er han snill, omgjengelig, og gjør stort sett det han ber om. Han har ingen ondskap i seg, og er veldig belest og reflektert.

Moren beskriver sønnen som en «alt annet en aggressiv person».

– Så vidt jeg kjenner til har han ikke vært på kant med noen. Han er redd for å komme opp i situasjoner som er voldelige.

– Ekstremt glad i kameratene

Den tiltalte, som stort sett har sittet med hodet i fangene eller sett ned i bordet under rettsforhandlingene, ser på moren når hun snakker fra vitneboksen.

Mot slutten av sin forklaring ble moren spurt av forsvarer Stabell om hun hadde tenkt på noen mulig årsak til at sønnen angrep kameratene Andreas Nilstad og Marius Løken med kniv 30. oktober for to år siden.

– Jeg kan ikke si annet enn at han må ha vært syk. Jeg kjenner ikke til noen annen mulighet, sa moren gråtkvalt. Deretter la hun til:

– Jeg vet at han har vært ekstremt glad i kameratene sine, og at han aldri ville gjort noe mot dem.

Den tiltalte 23-åringen har erkjent å ha knivstukket kameratene, men erkjenner ikke straffskyld. Han hevder selv at han var psykotisk at drapet skjedde, og at denne psykosen ikke var rusutløst.

Påtalemyndigheten tar imidlertid utgangspunkt i at psykosen var utløst av rus, og har derfor lagt ned påstand om at 23-åringen kan dømmes til fengsel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nilstads foreldre, Sørenmo og Løken i retten

I RETTEN: Andreas Nilstads foreldre, kjæresten Line Sørenmo og Marius Løken i retten. Løken overlevde på mirakuløst vis, etter å ha blitt knivstukket et titalls ganger av den tiltalte 23-åringen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Isolerte seg mer og mer

Moren fortalte onsdag at hun merket at sønnen (23) isolerte seg noe mer i ungdomsskoleperioden, og da virket litt tung og sliten. Moren sendte sønnen til lege, men sier at dette ikke førte til en avklaring på hva som kunne være problemet.

Denne oppførselen toppet seg på en hyttetur familien var på i Telemark sommeren 2010.

Under en samtale ved kjøkkenbordet fortalte blant annet den tiltalte at han egentlig ikke «hadde noen følelser». Moren utdyper dette med at sønnen forklarte at han ikke hadde noen sterke følelser når det gjaldt sorg og glede.

En dag på hytteturen kom også den tiltalte til moren for å snakke.

– Det var en dag han kom og spurte om vi kunne prate. Han brast i gråt, og gråt og gråt. Jeg spurte hva som var så alvorlig, og han sa at han hadde problemer med seg selv, problemer i hodet.

– Var redd for sola

Moren forteller videre sønnen ikke ville utdype dette, fordi han ikke ville plage moren med problemene. Etter hendelsen sa også sønnen at moren ikke måtte forlate ham «under noen omstendighet».

– Han måtte ha noen rundt seg for å være trygg, og hang rundt skulderen min hele tiden. Jeg lurte på hvorfor han var slik, det var langt over det jeg kunne forstå.

På et tidspunkt skal også den tiltalte ha begynt å snakke med moren om at han var «redd for sola». Han spurte også moren om hvordan «hun visste at hun kunne eksistere».

«Nå kommer de»

En natt på hytteturen bråvåknet moren av at sønnen stod på gulvet i soverommet, og så ut mot stuen.

– Han var helt knallhard i ansiktet, og reagerte ikke når jeg snakket til ham. Jeg ropte: «Hva er det du driver med?»

– Da snudde han seg, og sa: Nå kommer de. Jeg skjønte ikke hva han snakket om. Det var ingen der, sier moren.

Hun betegner hendelsen som skremmende, men lyktes etter en stund med å roe tiltalte ned, slik at han gikk og la seg.

– Jeg spurte om episoden i ettertid, da husket han ikke noe av det.

Etter dette var hun bekymret for sønnen, og skaffet ham timer hos en terapeut.

Moren sier at så vidt hun vet ruset ikke sønnen seg på narkotika mens de var på hytteturen.

Lignende hendelser gjentok seg imidlertid ikke i ettertid, og sønnen dro etter hvert tilbake til Oslo for å studere. Et drøyt år senere angrep han altså sine to venner i leiligheten i Pilestredet i Oslo.

– Schizofreni-lignende psykose

Tiltaltes psykiske tilstand i perioden forut og under drapet på Andreas Nilstad er helt sentralt i den pågående rettssaken i Oslo tingrett. Tiltalte erkjenner de faktiske forhold, men hevder han var psykotisk da drapet skjedde.

Onsdag forklarte også flere av dem som har behandlet tiltalte etter drapet seg. Psykiater Maria Sigurjonsdottir og psykolog Marte Halvorsen Kjærstad ved Regional sikkerhetsavdeling Dikemark sa onsdag i retten at de mente tiltalte kunne ha en «akutt schizofreni-lignende psykose».

Dette forklares av Sigurjonsdottir som en psykose som ikke har brutt fullstendig ut. Psykiateren presiserte også at symptomene må vedvare i fire uker for å stille diagnosen schizofreni, noe de ikke gjorde hos tiltalte. Dette kunne ifølge Sigurjonsdottir blant annet skyldes at den tiltalte ble gitt psykosedempende medisiner når han skulle behandles etter drapet.

Det er totalt oppnevnt fire sakkyndige i saken, som etter planen skal vitne torsdag og fredag.

Uenige sakkyndige

Den pågående rettssaken i Oslo tingrett har vært preget av sterke følelser. Mandag forklarte Marius Løken (24), som ble påført et titalls alvorlige knivskader, at han ikke hatet den tiltalte 23-åringen.

23-åringen forklarte seg selv, og kom med unnskyldninger til de fornærmede og etterlatte. Tirsdag viste poltiet bilder fra de kriminaltekniske undersøkelsene som gjort av åstedet. Et av bildene viser Nilstad, liggende død ikledd et Zorro-kostyme i stua i leiligheten i Pilestredet.

Retten oppnevnte først psykiaterne Henning Værøy og Harald Brauer som sakkyndige for å vurdere den tiltalte 23-åringen. De konkluderte med at tiltalte var tilregnelig.

Men da Den rettsmedisinske stilte spørsmål rundt konklusjonen snudde de og endret konklusjon til at tiltalte er utilregnelig. Da ble det oppnevnt to nye sakkyndige, uten at dette oppklarte situasjonen. Disse to ble nemlig ikke enige seg imellom.

Psykiater Fred Heggen mente 23-åringen var utilregnelig, mens psykologspesialist Gjermund Nysveen mener psykosen var rusutløst og at han derfor er tilregnelig.