Hopp til innhold

- Holdt datteren (1) under vann

Oslo-moren skal ha senket datteren ned i en bøtte med vann for å disiplinere henne, mens kjæresten ga instruksjoner over internett.

Cecilie Schløsser Møller

ELEKTRONISKE SPOR: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller er aktor i saken i Oslo tingrett. Hun bekrefter at en rekke chattelogger mellom de to tiltalte er en del av bevisene som skal legges frem.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag starter rettssaken mot kvinnen (28) og hennes britiske kjæreste (35) i Oslo tingrett.

I tillegg til å stå tiltalt for drap på den ett år gamle jenta, står de to også tiltalt for grov mishandling i seks måneder frem til hun døde.

Ifølge tiltalen skjedde drapet hjemme hos moren i Oslo natt til 3. oktober 2010.

28-åringen har forklart at datteren våknet i 03-tiden, og at hun ikke «adlød» morens oppfordring om å legge seg igjen. Mens morens kjæreste, ifølge tiltalen, ga instruksjoner om hva hun skulle foreta seg over en videolink på internett fra London, holdt hun datteren opp ned i en bøtte med vann.

Den da ett år og ti måneder gamle datteren mistet bevisstheten. Hun ble sendt til sykehus, og ble senere erklært død på Rikshospitalet.

Etter det NRK kjenner til ble politiet kontaktet av sykehuspersonell allerede kort tid etter at ambulansen kom inn med jenta.

Ville disiplinere datteren

I tiltalen heter det at «drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter», fordi den lille jenta var helt forsvarsløs.

– Handlingen har et dominerende preg av mishandling og avstraffelse, heter det videre.

I avhør har den 28 år gamle kvinnen senere fortalt at hun ikke mente å drepe datteren, men at hun gjorde dette for å disiplinere henne.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap, men delvis straffskyld for barnemishandlingen, sier kvinnes forsvarer Geir Hovland til NRK.

Hovland sier at kvinnen gruer seg til å forklare seg i retten.

– Det blir en stor belastning for henne. Men selv om hun nå går noen svært tøffe uker i møte, tror jeg hun ser frem til å legge saken bak seg og ta den straffen hun får.

Ifølge tiltalen skal hun blant annet ha tvunget datteren til å spise en teskje med chilipulver.

Datteren skal også å ha blitt tvunget til å stå i en skammekrok i flere timer med beina bundet fast, og tvunget til å være våken da hun ønsket å sove. I tillegg skal moren ha satt tape over datterens munn da hun gråt, og satte henne fastspent i en barnestol på gangen.

– Den fysiske volden gikk så langt at jenta døde, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller til NRK.

Vibeke Hein Bæra utanfor Oslo tinghus

NEKTER STRAFFSKYLD: Vibeke Hein Bæra forsvarer den 35 år gamle britiske kjæresten, som nekter straffskyld i saken.

Foto: Anne Lognvik

– Faren har det tungt

– Han har det tungt. Nå før rettsaken har han vært nødt til å lese dokumenter om saken, og da oppdager han nye ting som han ikke har vært klar over, sier Vidar Storvik, barefarens bistandadvokat.

Ifølge han bodde familien i Pakistan til barnet var ni måneder gammelt. Da flyttet moren, som er norsk, tilbake til Norge sammen med datteren. Barnefaren skulle flytte etter senere. Barnefaren er ikke den samme som morens kjæreste som er tiltalt i saken.

– Han fikk først beskjed om at datteren var sendt på sykehus, og at det dreide seg om en ulykke. Det gikk etter hvert opp for han at dette ikke var en ulykke. Det var forferdelig for han, sier advokaten.

– Han håper barnets mor får sin straff, og at det blir en rettssak der det som har skjedd bringes til overflaten.

Ifølge bistandsadvokaten visste ikke faren noe om at barnet skal ha blitt mishandlet før barnet var dødt.

Elektroniske spor

Selv om Oslo-kvinnen har erkjent delvis straffskyld for mishandlingen, nekter den britiske 35-åringen for mishandling og drap.

Da Oslo-politiet i 2011 reiste til London å avhørte mannen, skal han ha erkjent de faktiske forhold. Han skal imidlertid ha en annen forklaring rundt hvem det var som oppfordret til behandlingen av ettåringen.

– Relasjonen de to har hatt, og hva slags påvirkning de to har hatt på hverandre, blir en sentral av bevisførselen i denne saken, sier advokat Vibeke Hein Bæra til NRK. Hun forsvarer den 35 år gamle mannen.

Kvinnen og 35-åringen skal bare ha truffet hverandre én gang ansikt til ansikt, før kjæresteforholdet utviklet seg på nettet.

– De har kommunisert via Skype, chatt og tekstmeldinger. Det er derfor veldig viktig å få belyst i hvilken sammenheng ting er skrevet eller sagt i.

Ifølge Bæra ser hennes klient fram til å forklare seg om den elektroniske kommunikasjonen mellom de to. 35-åringen har sittet i varetekt etter at han ble utlevert til Norge i fjor vinter

– Han ser fram til at rettssaken skal starte. Han ønsker å få frem det han mener er et riktig bilde av det som har skjedd, og hva slags rolle han har hatt i dette.

Det er satt av 22 rettsdager fordelt på fem uker til saken i Oslo tingrett. Det er foreløpig kalt inn nesten 30 vitner, blant annet helsepersonell, etterforskere, rettsmedisinere, venner og familie.

Video Siktet for drap på eget barn

VARETEKSTFENGSLET: Den tiltalte kvinnen har sittet varetektsfengslet i lang tid. Videoen er fra forlengelsen av varetektsfengslingen i november 2011, før det var tatt ut tiltale i saken.