Montelius-saken starter i februar

Byggesaksleder har anlagt rettssak mot nåværende og tidligere rådmann for ærekrenkelser. I går var det forberedende rettsmøte.

Asbjørn Montelius

MØTES I RETTEN I FEBRUAR 2014. Fredrikstad tingrett har inntil videre satt av tid i siste uke i februar neste år til rettsoppgjøret mellom Haldens byggesaksleder Asbjørn Montelius (bildet)og kommunens ledelse.

Foto: Joakim S. Enger

Byggesaksleder i Halden kommune Asbjørn Montelius har reist rettssakene mot tre ansatte og kommunen, fordi han mener å ha blitt urettmessig anklaget for korrupsjon.

Han ønsker nå rettens hjelp til å få renvasket seg for anklagene.

Sakene skulle opprinnelig opp i Halden tingrett, men ble flyttet til Fredrikstad.

I går var første forberedende rettsmøte i Fredrikstad.

Les også:

En eller to rettssaker?

Under gårsdagens forberedende rettsmøte i Fredrikstad tingrett møttes partene, deres advokater og tingrettsdommer Inge Tonholm. Da ble juridiske formaliteter og prosessen videre gjennomgått, skriver Kommunal Rapport.

Montelius har anlagt straffesak mot rådmann Gudrun H. Grindaker, kommuneadvokat Veronica Aam og tidligere konstituert rådmann Eivind Hansen som privatpersoner.

I tillegg har han anlagt sivil sak mot de samme tre kommunerepresentantene, samt Halden kommune ved ordfører.

På det forberedende rettsmøtet mandag 7. oktober stilte de saksøktes advokater spørsmål ved hvorfor det er tatt ut to saker, i stedet for en sak.

Tingrettsdommeren ga ekteparet Asbjørn og Elisabeth Montelius to ukers frist til å vurdere om de kan trekke den sivile saken, og i stedet ta erstatningskravet inn i straffesaken.

Fredrikstad tingrett har inntil videre satt av tid i siste uke i februar neste år til rettsoppgjøret mellom byggesakslederen og kommunens ledelse.

Les også:

Granskes for mulig mulig korrupsjon

I bakkant av at Asbjørn Montelius anmeldte de tre kommuneansatte for ærekrenkelser er han selv blitt gjenstand for en gransking.

Alexandra Bech Gjørv, som er partner i advokatfirmaet Hjort, fikk oppdraget med granskingen, og det ble i første omgang bevilget inntil en halv million kroner i formannskapet den 13. mai i år.

Bech Gjørv bad i juni i år om ytterligere 250.000 kroner for å fullføre granskningen.

Det som er under gransking er blant annet tips til kommunen om eiendomssalg Montelius skal ha vært involvert i.

Det er også kommet andre tips kommunen nå går nærmere etter i sømmene, knyttet til enhetslederen i byggesaksavdelingen i Halden kommunes tekniske etat.

Les mer:

Nektet å møte granskerne

Underveis i granskningsarbeidet har det blitt kjent at Asbjørn Montelius ikke ville møte de som gransker ham.

I slutten av september var det helt klart at granskerne hadde satt punktum for granskingen uten at Montelius var blitt intervjuet.

- Vi fikk et svar i forrige uke. Konklusjonen er at han ikke stiller til samtale med granskerne, og at rapporten ferdigstilles uten ham, sa rådmann Gudrun H. Grindaker til Kommunal-Rapport.no.

Ifølge kommunens advokat Hanne Lyngstad Solberg i KS Advokatene, har Montelius og hans advokat fått alle de dokumenter de har bedt om.

I likhet med Grindaker gjør Lyngstad Solberg det klart at det ikke lenger er aktuelt å gi Montelius flere sjanser til å bidra med sin versjon av forholdene som granskes.