Hopp til innhold

Nå er Mohammed det vanligste navnet i Oslo

For første gang er Mohammed det mest brukte navnet på gutter og menn i Oslo.

Mohamed «Mo» Abdi Farah

POPULÆRT: Mohamed «Mo» Abdi Farah har mange navnebrødre i hovedstaden.

Foto: Steinar Solås Suvatne

– Det er veldig spennende, sier Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå. Han har talt opp hele befolkningen i Oslo, og funnet at Mohammad for første gang er det guttenavnet som er mest brukt i Oslo.

Hele 4801 heter Mohammed eller varianter av Mohammed til fornavn, og navnet har dermed passert både Jan og Per.

Navnet har fire år på rad toppet listen over baby-navn i hovedstaden, men dette er første gang Mohammed-navnet topper lista når man ser på hva alle menn i Oslo heter.

«Mohamed Ikea»

Mohamed Abdulahi Aadan

– VELDIG FINT: Mohamed Abdulahi Aadan er veldig fornøyd med navnet sitt, selv om det er mange som heter det samme som ham.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Mohammed betyr «prisverdig», og er det vanligste navnet blant minoriteter i Norge. Det er flere skrivemåter, men de vanligste er Mohammad, Mohamed, Mohammed og Muhammad. Det viktigste for Ouren er at det brukes som fornavn.

Vi bruker ikke lang tid på å finne en Mohamed på gata i Oslo.

– Jeg heter Mohammed. Det er et fint internasjonalt navn, sier Mohamed Abdulahi Aadan, som er ute og leker med datteren sin.

– Jeg kjenner kanskje ti personer i Oslo som heter det samme. Hvis vi er mange sammen som heter det, bruker vi kallenavn og etternavn. Jeg kalles både Mohamed Aadan og Mohamed Ikea, forteller Aadan.

Arabisk navnetradisjon

Gunvor Mejdell, Professor i arabisk, UiO

Professor i arabisk ved UIO, Gunvor Mejdell.

Foto: UiO

Navn på viktige historiske skikkelser i islam brukes som regel bare av muslimer, ifølge Landinfo sin oversikt over navneskikker i arabiske land, som ble publisert i 2012.

Muhammad står i en særstilling, og er et ekstremt utbredt navn i arabiske land, ikke minst fordi det er en sterk tradisjon mange steder å kalle sin førstefødte sønn Muhammad.

– Mohammed er jo navnet på Islam sin store profet, han som mottok åpenbaring fra Gud, forteller Gunvor Mejdell, som er professor ved Universitetet i Oslo, der hun underviser i arabisk.

Hun forteller at Mohammed blir sett på som den fremste av alle mennesker, og at det er grunnen til at mødre og fedre ønsker at sitt barn skal hete nettopp det.

– Mohammed er det store idolet. Han er modellen for en riktig livsførsel, den mest ærlige, den mest opphøyde, den mest sjenerøse og den mest rettferdige blant alle mennesker. Innenfor Islam er det veldig vanlig å oppkalle guttebarn etter Mohammed, forteller hun.

– Den fineste navnet

Navnet må ikke arves fra far eller farfar. Det er faktisk mer vanlig å bare ta navnet, fordi det er fint, ifølge Mejdell.

– I den arabiske verden er navnet alltid like populært. Gjennom hele historien har det vært gitt til guttebarn, så dette er ikke et trendnavn. Det er simpelthen ett av de fineste navnene en kan gi sitt barn.

– Men det er jo ikke så vanlig å kalle barnet sitt Jesus i, for eksempel, Norge? Hvorfor velger man å oppkalle guttebarn etter Mohammed?

– Nå er jo Jesus i kristendommen Guds sønn, mens Mohammed er en profet. Så det har vel føltes i kristendommen litt støtende kanskje å oppkalle barn etter Jesus. Men det finnes jo i noen latinamerikanske land, sier hun.

Fire Mohammed

Det finnes ingen statistikk på antall muslimer i Oslo, og vi vet derfor ikke hvor stor andel av muslimske gutter og menn som heter Mohammed.

NRK møtte i løpet av en liten time fire Mohammed på gata i Oslo, to voksne menn og to unge gutter. Og så godt som alle vi pratet med kjenner én eller flere.

– Broren min og mange venner heter Mohammed. Jeg har møtt en kompis i dag som heter det og skal kanskje møte noen andre venner som også heter det litt senere i dag, forteller Sajjad Ismail.