Mobbeofre rørte kunnskapsministeren

Sandra Schultz Karlsen ble mobbet gjennom hele barndommen. Nå håper hun kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil lytte til de som blir mobbet, når han nå skal utforme den nye opplæringsloven.

Sandra Schultz Karlsen ble mobbet gjennom hele barndommen. Nå håper hun kunnskapminister Torbjørn Røe Isaksen vil lytte til de som blir mobbet, når han nå skal utforme den nye opplæringsloven.

VIDEO: Sandra Schultz Karlsen fortalte sin historie til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), i håp om at hun kan være med å påvirke.

– Jeg hadde ikke lyst til stå opp. Jeg hadde ikke lyst til å gå på skolen. Det var ikke noe hyggelig å være der, rett og slett, sier 20-år gamle Sandra Schultz Karlsen fra Oslo.

Fredag fortalte hun og fire andre sine mobbehistorier til kunnskapsministeren, i regi av organisasjonen Foreldrenettverk mot mobbing. De ønsker å endre regjeringens nye mobbelov, som blant annet sier at skoleledelsen i en mobbesak bare skal varsles dersom læreren mener det trengs.

Både eksperter, advokater og foreninger har slaktet tiltaket, mens barneombudet mener det er et tilbakesteg og at det svekker barns rettssikkerhet. Sandra håper hennes historie kan påvirke.

– Jeg ble utsatt for jentemobbing. Psykisk mobbing, som handlet om utfrysing, kommentarer og baksnakking, forteller hun.

Fortsatt preget av mobbingen

Hun fikk beskjed av lærere om at hun måtte snakke høyere og gjøre mer ut av seg. Det var hun som måtte forandre seg, og til slutt trodde hun selv at det var hennes feil at hun ble mobbet.

– Du brytes ned til å tro at du ikke er verdt noe, sier Sandra Schultz Karlsen.

Hun ble kalt både stygg og rar uten at hun helt forsto hvorfor. 20-åringen er fortsatt sterkt preget av mobbingen. Derfor ble det er sterkt møte med kunnskapsministeren.

– Det var sterkt å høre på alle historiene, og gjenoppleve alt en gang til.

Vil lytte

 Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg tror det er et av de sterkeste møtene vi har hatt noen gang, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Nå vil han ta med seg historiene videre i arbeidet med den nye mobbeloven.

– Det aller viktigste er at hvis det først skjærer seg på skolen, så må systemet som skal få orden på det bli bedre, sier han.

Forslaget til ny mobbelov skal etter planen behandles i Stortinget i løpet av vinteren.

– Hvor nødvendig er det at de hører på dere?

– Det er ekstremt nødvendig at de vet hvordan politikken faktisk fungerer og hva den gjør med folk, sier Sandra Schultz Karlsen.