Moa (13) sover ute hver dag - stadig flere gjør det samme

Selv om hun har en god og varm seng inne, velger Moa Larsdatter Jaavall å sove på verandaen hver natt. – En flott utvikling, som vi håper vil fortsette, sier Norsk Friluftsliv.

Moa Larsdatter Jaavall ligger i en hengekøye med utsikt over sjøen

UTSIKT: Dette er utsikten Moa Larsdatter Jaavall kan våkne til hver eneste dag når hun sover i hengekøya hjemme i Ørje.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

– Jeg sover ute først og fremst for å få frisk luft. Og så er det komfortabelt. Man sover egentlig mye bedre ute, ler Moa Larsdatter Jaavall.

Moa Larsdatter Jaavall ligger i en hengekøye på verandaen

FRISKUS: Fredag feiret Moa 13-årsdagen sin i hengekøya på verandaen.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

I mars i fjor flyttet 13-åringen fra Ørje ut på verandaen. Der sover hun hver eneste natt i hengekøye og sovepose, og våkner til fuglekvitter og med utsikt til Øymarksjøen.

Noen netter har hun fått nærkontakt med både rådyr og elg.

– Et par ganger har jeg vært nødt til å spørre om hun virkelig mener at hun skal sove ute. Men hun har ligget her med lue og ullklær i 10-15 minus, og det har gått bra, sier mamma Anette.

Salget av hengekøyer har «eksplodert»

Målet til Moa er å sove ute hver natt resten av året. Hun er langt ifra alene om å trekke ut for å sove om nettene.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv mener at det å sove ute har blitt en trend for nordmenn.

– I hverdagen er vi så vant med komfort, og de enkle opplevelsene i naturen blir derfor en luksus. Tenk så deilig å bytte ut skjermen med en stjernehimmel for en kveld. Det at stadig velger å sove ute, er en trend vi har sett siden 2015. Dette er en flott utvikling, som vi håper vil fortsette, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

Også hos utsalgsstedene for hengekøyer merker de at trenden er økende. Sport 1-gruppen forteller at salget har «eksplodert» i år. Det samme melder Gresvig, selskapet bak G-sport, G-max og Intersport.

– Jeg kan bekrefte at hengekøyer har kraftig vekst hos oss, spesielt de to siste sesongene, og trenden er økende, sier Fredrik Ljunggren, kategorisjef for Jakt, Fiske og Friluft hos Gresvig.

Sover ute i hengekøye

FLYTTET UT: 13-år gamle Moa har sovet ute i hengekøye i over et år, uansett vær og vind.

Foto: Lars Johansson/PRIVAT

DNT: – En barriere for mange

Hos Den Norske Turistforeningen får de mange henvendelser fra folk som ønsker å sove ute, både i tursammenheng og til vanlig.

Mette Øinæs Habberstad ved Gjendesheim

HJELPER PÅ FRYKT: Å sove ute rundt huset kan gjøre det mindre skummelt å dra på lengre turer

Foto: arne sørenes / nrk

– Det er kjempebra! Å sove ute på verandaen gir veldig bra erfaring. Bare å tørre å sove ute er en barriere for veldig mange. Mange er for eksempel mørkeredde, og det å starte hjemme kan hjelpe folk til å komme seg videre ut i skogen, sier kommunikasjonssjef i DNT, Mette Habberstad til NRK.

Har du lyst til å prøve en natt under åpen himmel litt lenger bort enn på verandaen kan dette være gode råd å ta med seg:

Tre gode tips

1. Tenk deg om før du etablerer camp

– Gjennom allemannsretten har du rett til å sette opp teltet ditt hvor som helst, så lenge det ikke er til sjenanse, og er 150 meter utenfor bebyggelse, sier Habberstad.

2. Ta med riktig utstyr

– Det er viktig å ha en sovepose som er tilpasset årstiden. Om vinteren må du selvfølgelig ha en sovepose som tåler kuldegrader. Og husk godt liggeunderlag, for det å ligge ubehagelig kan ødelegge hele opplevelsen. Hodelykt er alltid bra å ha med seg, kanskje ikke nå på sommeren, men det blir jo mørkere. Og myggnetting, hvis man ikke vil sove i telt, men i hengekøye.

3. Prøv før du investerer

– Turutstyr som hengekøye kan være veldig dyrt, så hvis man vil teste en natt utendørs så kan brukt utstyr være en god løsning. Det er masse fint, brukt turutstyr på nettet og mange kommuner har utstyrsutlån. Det er fint for dem som er helt ferske og vil teste, sier Habberstad.