Misvisende barnehagekart

Regjeringens barnehagekart er fullt av feil. Kartet ble lansert i dag, som "en viktig pådriver i det gjenstående arbeidet for full barnehagedekning".

Barnehagekartet i Akershus

I følge regjeringens kart har Ullensaker kommune full barnehagedekning. I virkeligheten står 230 barn i kø.

Foto: Skjermbilde fra Regjeringen.no

Barnehagekartet som regjeringen lanserte i dag gir et helt feil bilde av barnehagedekningen i Akershus og Oslo.

Det elektroniske barnehagekartet som Kunnskapsdepartementet presenterte mandag, skal til en hver tid vise hvor langt landets 431 kommuner er kommet for å nå regjeringens mål.

Men opplysningene i kartet stemmer ikke overens med det kommunene og bydelene selv oppgir.

Kart og terreng stemmer ikke

Torger Ødegaard

Torger Ødegaard

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Kart og terreng stemmer ikke overens. Og verst er feilene i Oslo. Bydel Nordre Aker står for eksempel oppført med 1459 barn i kø mens det virkelige tallet er 246.

Fullstendig useriøst, sier Oslo-byråd for barn og utdanning, Torger Ødegaard.

- Her er det noen bydeler som har over 1000 på venteliste og noen som har flere hundre ledige plasser, dette er veldig useriøst og ikke i tråd med virkeligheten i det hele tatt. Jeg synes dette kartet er helt verdiløst, dessverre, sier Ødegaard til NRK Østlandssendingen.

Dobbelt så lang kø som i virkeligheten

Statsminister Jens Stoltenberg mener kartet vil være en viktig pådriver i det gjenstående arbeidet for full barnehagedekning.

Det vil ifølge Stoltenberg fungere som en sjekk for kommunenes innbyggere.

Barnehagekart i Oslo

Nordre Aker er ført opp med 1459 barn i kø, mens det virkelige tallet er 246.

Foto: Skjermbilde fra Regjeringen.no

Men ifølge regjeringen står omlag 5000 Oslo-barn i kø, dobbelt så mange som i virkeligheten.

- Hvor alvorlig er det at folk som trykker seg inn på dette kartet får et feil inntrykk av barnehagestituasjonen?

- Jeg synes dette er veldig alvorlig, og det føyer seg inn i et mønster der man gir inntrykk av at man er mye nærmere full barnehagedekning i noen sammenhenger, mens man svartmaler situasjonen i andre sammenhenger. Jeg synes man skal prøve å komme ut med mest mulig korrekt informasjon, sier Ødegaard.

- Misvisende kart

Også i Akershus er det store feil i barnehagekartet. Ullensaker står oppført med null barn i barnehagekø, mens det riktige er 230 barn i kø.

Barnehagekart

Barnehagekartet

Foto: Skjermbilde fra Regjeringen.no

Mens regjeringens barnehagekart tegner et flatterende bilde av barnehagesituasjonen i romerikskommunen Ullensaker, er det motsatte som er tilfelle i Bærum.

I følge kommunalsjef Erik Førland er tallene som oppgis for Bærum helt misvisende.

- Kartet viser at Bærum kommune mangler mer enn 1100 barnehageplasser, og det tallet er feil. Vi har et tall som viser at det er behov for 731 nye barnehageplasser, i forhold til de som har søkt, sier Førland.

- Hvorfor viser kartet 400 for mange i køen?

- Jeg går ut fra at det tallet også har inkludert de som har søkt om skifte og endring av barnehage, sier Førland.

46 kommuner har ikke svart

Kunnskapsminister Øystein Djupedal

Øystein Djupedal

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

46 kommuner har ikke svart på Kunnskapsdepartementets spørsmål om barnehagedekning, mens 41 kommuner har svart at de ikke vil nå regjeringens mål om full barnehagedekning i løpet av 2007.

64 kommuner har meldt til departementet at de trolig kommer til å nå målet innen årets utgang, mens de øvrige nærmere 300 kommuner er helt sikre på å nå målet, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) da det elektroniske kartet ble presentert på Rolvsrud barnehage i Lørenskog mandag.

- Det er ennå noen kommuner som gjenstår, og dem skal vi hjelpe til slik at de snarest når målet, sier Djupedal til NTB.