Mistenkt for menneskesmugling

Flere av de som hjalp søstrene Menije og Khadije Ravandost tilbake til Norge er nå mistenkte for menneskesmugling.

Menije Ravandost og Randi Hagen Spydevold

Det ble tårevått da Menije Ravandost kom tilbake til Norge i februar. Advokat Randi Hagen Spydevold (t.v) har hjulpet begge søstrene over grensen og er nå sammen med flere mistenkt for menneskesmugling.

Foto: Oddvin Aune / NRK

NRK har fulgt saken om Menije Ravandost, som siden sommeren 2002 har prøvd å komme seg tilbake fra Iran til Sarpsborg.

I mai det året skal hun og søsteren Khadije ha blitt lurt med fra Norge til Iran av en onkel.

Søstrene ble i flere år holdt tilbake mot sin vilje i Iran, men for to år siden ble lillesøster Khadije hjulpet tilbake til Norge av frivillige.

I februar i år var det Menije sin tur til å bli smuglet tilbake over grensen.

LES: - Kan ikke tro at jeg er tilbake

Årsaken til at de frivillige valgte å smugle jentene tilbake, var at de mente den norske ambassaden ulovlig nektet å hjelpe søstrene tilbake til Norge.

Nå er flere av søstrenes støttespillere under etterforskning av politiet, mistenkt for menneskesmugling.

Etterforsker begge sakene

- Det jeg kan si er at vi undersøker om to søstre har blitt hjulpet ulovlig inn i riket. Vi har allerede etterforsket den første saken tidligere, men nå ser vi begge sakene i sammenheng, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt, Trude Langeland Kristiansen.

Det var Norsk Folkeparti som valgte å anmelde personene som hjalp Ravandost-søstrene , Rune «Super'n» Olsgaard, Rune Haaland, Jon Ole Martinsen og advokat Randi Hagen Spydevold .

Norsk Folkeparti mener alle, direkte eller som medhjelpere, har brutt utlendingsloven og hjulpet Ravandost ulovlig inn i Norge.

SE HJEMKOMSTEN:

Video nsps_upload_2009_2_19_20_34_57_721.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Status som mistenkte

Politiadvokat Langeland Kristiansen er foreløpig ordknapp om hva som skjer videre i saken.

Hun opplyser imidlertid at politiet nå undersøker hva som egentlig har skjedd, hvem som har vært involvert og hva som har vært deres motivasjon.

LES: Hentet Menije hjem i full storm

- De personene som til nå fremstår som involvert har status som mistenkt. Det er det jeg kan opplyse om nå, sier Langeland Kristiansen.

- Positiv

Én av søstrene Ravandosts støttespillere er advokat Randi Hagen Spydevold. Hun har vært med på å hjelpe begge jentene tilbake til Norge, og er nå mistenkt for menneskesmugling.

Advokaten er positiv til at politiet ser de to sakene i sammenheng.

- Disse jentene hadde lovlig opphold i Norge og ble urettmessig nektet hjelp av den norske ambassaden i Iran. Også andre instanser har sviktet søstrene i denne saken. Derfor er jeg glad for at politiet skal undersøke alle sider av saken, slik at andre potensielle lovbrudd kan bli avdekket, sier Spydevold.