Misfornøyd med avrusningstilbud

Ansatte i rusomsorgen i Oslo mener at tilbudet for akutt avrusning er blitt mye dårligere etter at det ble flyttet til Aker sykehus.

Video Misfornøyd med avrusningstilbud

Misfornøyd med avrusningstilbud

De ansatte viser til at antallet plasser er halvert og at rusmisbrukerne må via fastlege for å slippe inn til behandling.

– Jeg synes det er et helvete. Veldig mange andre også. Vi klarer ikke Aker sykehus. Det er vanskelig også, fordi vi må innom fastlege. Før kunne du komme deg inn på timen. Nå kommer du deg neste ikke på avrusning i det hele tatt, sier Odd Nilsen.

Nilsen har vært rusmisbruker i over 20 år. For han er det viktig å få renset kroppen for giften innimellom. Før kunne han gå rett inn i Oslo kommunes rusakutt nede i Storgata. Etter staten overtok, må han derimot innom fastlegen og henvises til Aker sykehus.

– Det gjelder andre også. De orker ikke og klarer ikke dra ned til legevakt eller fastlege. De ligger heller hjemme og rister, og kan få både hjerneslag og hjerteinfarkt.

Les også: Vil stenge sprøyterom

Tilbudet er nesten halvert

Stein Asthøy

Leder i Sosiale Institusjoner fagforening Stein Asthøy

Foto: Håkon Løtveit

De ansatte i rusomsorgen, som jobber tett på brukerne, ser akkurat det samme. Tilbudet har flyttet seg lenger unna de som trenger det. Dessuten mener leder i Sosiale Institusjoners fagforening Stein Asthøy at antallet plasser i overflytting ble kuttet fra 77 til 40 senger.

– Vi mener det er kritisk for en del av brukerne i dette systemet fordi etter at spesialisthelsetjenesten overtok avrusningsplassene så har de halvert antallet plasser og de har sagt, også før de overtok, at det de kaller sosial avrusning vil de ikke holde på med, sier Asthøy.

– Vi kjenner ikke helt hva det betyr, men vi ser at det antageligvis betyr at kroniske bostedsløse eller institusjonsboende brukere ikke får et tilbud.

Ønsker gammelt tilbud tilbake

Derfor krever de ansatte nå å få tilbake det akutte rustilbudet man hadde i Storgata 46. Det støtter rusbruker Arne Sæternes, som tror at flere blir mindre motivert av dagens ordning.

– Hvis jeg drar ned på legevakten kan det ta to-tre døgn, og da kan det hende at jeg ikke er motivert for å dra på avrusning.