Hopp til innhold

Minst tre voldtekter i Oslo i helga

Politiet i Oslo har registrert minst tre voldtekter i hovedstaden i løpet av helgen i tillegg til et voldtektsforsøk og antasting av unge jenter. Minst åtte personer skal være pågrepet.

Voldtekt i Vaterlandsparken

En 18 år gammel kvinne har fortalt at hun ble overfalt og voldtatt av to menn i Vaterlandsparken i Oslo natt til søndag.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Det opplyser Morten Wik ved Kriminalvakta til NRK.no.

– Vi har fått anmeldelser på tre voldtekter og to for seksuelle handlinger uten samtykke, sier Wik.

Åtte menn er pågrepet i disse sakene.

Overfalt på vei hjem

I en av sakene skal en 18 år gammel kvinne ha blitt voldtatt i Vaterlandsparken i Oslo sentrum natt til søndag. Politiet leter etter to gjerningsmenn.

Politiet i Oslo jobber ut fra at det kan dreie seg om en ny overfallsvoldtekt.

– Det virker sånn nå, ja. Vi definerer det som det, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad til NRK.no.

Han bekrefter at de leter etter to gjerningspersoner, men har foreløpig ikke fått godt nok signalement til at de kan gå ut med det. Ingen vitner har så langt meldt seg.

Ifølge NTB hadde kvinnen vært på fest og var på vei hjem da hun ble overfalt og voldtatt.

Hun klarte selv å ta kontakt med politiet like før klokken 3 og ble brakt til voldtektsmottaket på Legevakten.

Antastet 16-åringer

Fakkeltog mot voldtekt i Oslo

300 mennesker gikk lørdag i fakkeltog mot voldtektsbølgen i Oslo.

Foto: Marit Kolberg / NRK

I hendelsen som er betegnet som «seksuell handling uten samtykke» er de fornærmede to jenter på 16 år.

– Hendelsen skjedde på Oslo S lørdag kveld. Vi har pågrepet fem gutter i alderen 16 til 20 år. De har etnisk opprinnelse fra Pakistan og Afghanistan, sier Wik på Kriminalvakta til NRK.no.

Politiet har også registrert en voldtekt i en leilighet på Sandaker natt til søndag. En kvinne i 20-årene har anmeldt en etnisk norsk person i denne saken.

– En kvinne i begynnelsen av 20-årene skal også ha blitt voldtatt av to menn på et nachspiel på Bislett. Disse mennene har bakgrunn fra Sri Lanka og Sverige, forteller han.

En annen kvinne, også hun i 20-åra, har fortalt politiet at hun skal ha blitt forsøkt voldtatt i en pirattaxi på nedre Grünerløkka natt til søndag. Gjerningsmannen er ikke pågrepet.

Han blir beskrevet som mulig somalier og lys i huden. Han skal ha vært rundt 40 år og kjørte en mørk Mercedes av eldre modell.

Markering mot voldtekt

Ane Stø i kvinnegruppa Ottar

Ane Stø i kvinnegruppa Ottar sier det haster med tiltak.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Lørdag kveld samlet rundt 300 mennesker seg i Oslo sentrum for å gå i fakkeltog mot den kraftige økningen i overfallsvoldtekter i hovedstaden det siste året. Politiet hadde også 20 ekstra mannskaper på vakt natt til lørdag og søndag.

Kvinnegruppa Ottar var en av initiativtakerne til markeringen. Leder Ane Stø mener helgas voldtekter viser at det haster med tiltak.

– Nå gjelder det å kline til. Vi må få orden på belysning og det må bli bedre kollektivtilbud om natten, i tillegg til den langsiktige jobbingen med menns respekt for kvinner og kvinners grenser, sier Stø til NTB.

Per fredag var det registrert 48 overfallsvoldtekter i Oslo så langt i år.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.