Hopp til innhold

Utga seg for å være politimann – lurte mindreårige jenter til å kle av seg

Nærmere 70 barn og unge skal ha blitt lokket til å kle seg nakne foran kamera av en falsk politimann. Så langt har politiet identifisert 27 fornærmede og de ber flere ofre for overgrep på nett om å ta kontakt..

Omegle

Den siktede skal ha fått jentene, som er mellom tolv og 18 år, til å kle av seg foran webkamera. Han skal ifølge politiet flere ganger ha gitt seg ut for å være politimann. (illustrasjonsfoto)

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Sør-Øst politidistrikt opplyste om saken i en pressemelding fredag formiddag.

– Politiet i Sør-Øst har en pågående etterforskning mot en mann som har begått overgrep mot unge jenter på nett. Overgrepene har pågått i en periode over flere år og frem til i juni i år, heter det i pressemeldingen.

Mannen ble varetektsfengslet i juni og sitter fengslet på grunn av gjentagelsesfare. Ofrene for overgrepene er jenter i alderen 12–18 år. Disse kommer fra flere deler av landet sør for Trondheim, opplyser politiet til NRK.

Utga seg for å være politimann

Den siktede har lurt jentene til å kle av seg, og i noen tilfeller ta på seg selv, foran kamera.

– Han har erkjent straffskyld for disse forholdene. Det er snakk om en strafferamme på inntil ett års fengsel for de fleste av dem, sier politiadvokat Hildegunn Teigen.

Politiadvokat i Hønefoss, Hildegunn Teigen om overgrepssak

ØNSKER KONTAKT MED FLERE: – Mannen ble oppdaget ved at ei jente fortalte til foreldrene om det som hadde skjedd, og at de anmeldte til politiet i februar i år, sier politiadvokaten. Grunnen til at mannen først ble pågrepet i juni skjedde etter at flere ofre ble identifisert.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Politiadvokaten sier at mannen har lurt ofrene ved å utgi seg for å være en politimann.

– I mange tilfeller har han også introdusert en fiktiv tredjeperson som jentene har kledd av seg foran.

Minst 27 fornærmede

Så langt har politiet identifisert 27 fornærmede jenter som har vært i kontakt med mannen. Politiet vet likevel at det er flere ofre.

– Vi vet ikke hvor mange det gjelder, men antar at det er flere. I all hovedsak er det ikke jentene som har anmeldt, men de er blitt identifiserte etter at politiet har gått gjennom beslag, sier Teigen.

De ønsker at jenter som har opplevd noe ubehagelig på nett og gjenkjenner seg i den beskrevne fremgangsmåten tar kontakt med politiet på Hønefoss. Telefonnummeret er 32103210 eller 02800.

Ifølge politiet har de bilder som viser at det er ytterligere 41 jenter som kan ses på som fornærmet.

Skjermdump av politiets video om nettovergrep

VIDEO: Politiet har lagt ut en video for å opplyse om overgrepssaken og gi råd om nettvett. De ber foreldre og andre som kjenner seg igjen i fremgangsmåten til mannen om å melde seg.

Foto: Skjermdump / Politiet

Ber foreldre om å være på vakt

Politiet har lagt ut en video om saken. De ønsker også å rette fokus på at det generelt er vanskelig for foreldre å følge med på trender på sosiale medier, men presiserer at det er viktig å forsøke å henge med.

Chattelog Omegle

ANONYM: Tjenesten Omegle ble brukt av overgriperen til å kontakte ofrene. Politiet oppfordrer til å snakke med barn om hvor de er på nett.

Foto: NRK

De aktuelle overgrepene i denne saken har i stor grad funnet sted via nettstedet Omegle.

Men også andre nettsteder er aktuelle møtesteder hvor barn utsettes for overgrep av voksne.

«Dersom foreldre eller barn blir oppmerksom på overgrep på nett vil det ofte være mulig å identifisere gjerningspersonen ved hjelp av IP-adresser. Det var slik man fikk tak i gjerningspersonen i denne saken. Overgrep eller forsøk på dette som oppdages bør derfor anmeldes. Politiet oppfordrer også til å sikre eventuelle bevis ved å ta skjermdump», heter det i pressemeldingen.

Teigen understreker at de er tilbakeholdne med flere detaljer om mannen og fremgangsmåten for å unngå å knytte ham til overgrep han ikke har begått.

– Hva er det viktigste for politiet fremover?

– Vi skal ta flere avhør av personer som blir identifisert for å avklare hva som har skjedd og om det har skjedd noe straffbart.