Hopp til innhold

Minnes sine døde klassevenninner

I dag møter elevene ved Bjørkelangen og Framtun skole til minnemarkeringer for de to jentene som omkom i dødsulykken i helgen.

Bjørkelangen skole

Ved Bjørkelangen skole var det minnestund for den ene jenta som døde i trafikkulykken ved Bjørkelangen lørdag.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Vi er forberedt på at dette kommer til å ta tid å bearbeide, sier Anne Sverdrup, rektor ved Framtun skole i Nes, der den elleve år gamle jenta som omkom i helgen, var elev.

Pulten til 6.-klassingen vil stå tom mandag morgen. Det samme vil pulten til den 13 år gamle jenta som også mistet livet da de ble påkjørt av en bil mens de var ute på tur med hest og sulky i Auskog-Høland lørdag.

I helgen forberedte ledelsen ved begge skolene hvordan elevene skal møte hverdagen.

Minnestund på stedet på Bjørkelangen hvor to jenter lørdag ble påkjørt av en bil

Søndag kveld var det minnestund på stedet hvor de to jentene ble påkjørt. I dag forbereder skolene seg til å ta i mot elevene som har mistet en klassevenninne.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

En åpen skole

– Det var med stor sorg at jeg og de ansatte tok i mot den triste beskjeden om dødsulykken. Nå vil vi møte barna mandag morgen med en åpen skole, sier rektor Sverdrup.

De vil starte dagen med en minnestund i gymsalen der de vil fortelle om hva som har skjedd. Elevene vil få videre oppfølging av sine kontaktlærere.

Biblioteket har blitt gjort om til et minnested.

– Her kan man ha rom for ettertanke og vi har også lagt ut en kondolanseprotokoll, tent levende lys og satt opp et bilde av eleven som vi dessverre har mistet, sier hun.

Også på Bjørkelangen skole vil de starte dagen med en minnestund, forteller Grete Rønning, kommunalsjef for oppvekst og utdanning i Bjørkelangen.

– Vi ønsker å gi elevene en god start på dagen. Vi vil holde en minnestund for elevene på ungdomstrinnet. Vi vil også ha en minneprotokoll, sier hun.

Det vil også være et kriseteam til stede på skolen mandag.

Blomster og lys ved ulykkesstedet

I helgen har flere lagt ned blomster og tent lys på ulykkesstedet.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Mange venner

På søndag var Bjørkelangen kirke åpen for de som ville samles. Mange fra lokalsamfunnet hadde også en minnesmarkering på ulykkesstedet der de tente lys og la ned blomster.

Jentene som omkom hadde mange venner i lokalsamfunnet.

– Eleven som vi har mistet, hadde mange venner ved skolen, og foreldrene hennes har også et stort nettverk, sier rektor Sverdrup ved Framntun skole.

– Vennskap og kjennskap går på tvers av skolekretsgrenser. Det er mange som kjenner eleven og familien. I tillegg er det en sjokkartet opplevelse for barn å høre om andre barn som dør, sier Rønning.

– Vil ta lang tid

Både Sverdrup og Rønning tror ulykken vil berøre lokalsamfunnet i lang tid fremover.

– Mange får noen minner brakt tilbake av andre ting de har opplevd. Vi kommer til å ha nært samarbeid med helsesøster og i fellestid med lærerne, sier Sverdrup.

Rønning forteller at elevene ved Bjørkelangen skole blir tatt godt hånd om i dagene som kommer.

– Vi som skole må sørge for at vi ivaretar elevene på en god måte, og at vi skaper trygge rammer for elevene mens de er på skolen, sier hun.

Minnestund for jenter som ble påkjørt i Bjørkelangen

Se video