- Søndagsåpne butikker vil bremse grensehandelen

I kampen mot grensehandel, er søndagsåpne butikker tingen, mener Høyre-topp.

Bengt Morten Wenstøb

Stortingspolitiker for Høyre i Østfold, Bengt Morten Wenstøb, tror søndagsåpne butikker vil bety mye i kampen mot grensehandel.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Søndagsåpne butikker i Østfold kan bremse grensehandelen, mener stortingspolitiker for Høyre i Østfold, Bengt Morten Wenstøb.

Det handler om å gjøre hverdager også til fine dager.

Bengt Morten Wenstøb

Søndagsåpne butikker blir et hett tema i fylket i tiden fremover og tjuende januar inviteres det til debatt Sarpsborg.

En kort kjøretur unna

– Vi er et grensefylke og det betyr at vi ikke kjører mer en halvtime, så har vi søndagsåpne butikker, forklarer han.

Aktører fra næringsliv og politikk møtes i Sarpsborg for å diskutere om vi trenger søndagsåpne butikker hele året.

Den nye regjeringen mener dagens regler har gått ut på dato og vil tillate søndagåpne butikker, noe Wenstøb skal fortelle om på møtet. Han mener søndagsåpne butikker vil bety mye i kampen mot grensehandel.

Vil være lojale

– Hvis du tenker på arbeidsplasser og handelslekkasjer, tror jeg det vil bety mye. Vi vil få skatteinntekter og det gir igjen en bedre velferd her i fylket, forteller han.

Han tror søndagsåpne butikker gjør at flere vil droppe turen til Sverige.

– Ja, det tror jeg. Du vil da ha flere muligheter til å havne i ditt nærmiljø hvor du har kort vei. De fleste vil være lojale mot sitt nærmiljø og handle i butikker lokalt. For man vet at hvis man ikke støtter lokalt næringsliv, betyr det at du må reise lenger for å handle, forklarer han.

Men bør vi ikke ha en dag uten kjøpepress?

– Jeg forstår argumentene mot søndagsåpne butikker, men jeg tror ikke vi skal henge oss opp i hvilken dag det er. Det handler om å gjøre hverdager også til fine dager. For mange betyr søndaghandel litt mer ro enn hverdagens stress mellom jobb og henting av barn.