Millionunderskudd i helsebudsjettet

Helsebudsjettet i Fredrikstad er i underskudd med over 50 millioner kroner. I tilegg øker fraværet blant de ansatte, samtidig som flere trenger hjelp.

Eldresenter

Den økonomiske situasjonen for omsorg og sosiale tjenester i Fredrikstad så mørk ut allerede for tre år siden. Men det har aldri vært så ille som nå. Illustrasjonsbilde.

Foto: Paal Audestad/Aftenposten / Scanpix

Helsebudsjettet i Fredrikstad er i underskudd med over 50 millioner kroner. I tilegg øker fraværet blant de ansatte, samtidig som flere trenger hjelp.

Den økonomiske situasjonen for omsorg og sosiale tjenester i Fredrikstad så mørk ut allerede for tre år siden. Men det har aldri vært så ille som nå.

– Det er virkelig tungt og trist, sier Per Lebesby, som er leder for sosial- og omsorgsutvalget i Fredrikstad.

LES OGSÅ:

Millionunderskudd

Siden august har de hatt et underskudd på over 50 millioner kroner.

– Vi har gjort flere tiltak for å bedre økonomien, men det har ikke hatt den effekten vi ønsket, sier Lebesby.

I tilegg til millionunderskudd øker fraværet blant de ansatte. Fra oktober til september økte fraværet i sosial- og omsorgssektoren med 13 prosent. Samtidig blir det stadig flere som trenger hjelp.

– Vi yter tjenester til flere tusen mennesker hver dag. I sykehjemme våre, på sosialkontoret, NAV, innen flyktninger, psykiatri også videre. Noen krisebeskrivelse vil jeg ikke være med på, men for de gruppene som rammes, kan det være ganske alvorlig, sier Lebesby.

LES: - Kuttene vil ramme innbyggerne

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Per Lebesby, leder for sosial- og omsorgsutvalget i Fredrikstad

Per Lebesby, leder for sosial- og omsorgsutvalget i Fredrikstad.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Budsjettforhandlinger

I går var politikere fra sosial- og omsorgsutvalget samlet for å finnne ut hva de skal gjøre.

Det er store kutt i vente, og værst kommer det til å gå utover eldre, funksjonshemmede, folk med psykiske problemer og rusmisbrukere.

Innen året er omme er målet å ha et underskudd på "bare" 45 millioner kroner.

– Det er mulig å løse det. Det er bare et spørsmål om hva vi har samvittighet til å være med på av kutt og avskjæringer, avslutter Lebesby.

Hvor de endelige kuttene havner blir ikke bestemt før budsjettforhandlingene er ferdig i desember.

– Ulovlig budsjett

Opposisjonen i Fredrikstad mener at rådmannens budsjettforslag kan være ulovlig. Og det er særlig kuttene i omsorgssektoren - uten at konsekvensene er beskrevet, som bekymrer opposisjonspartiene.

Opposisjonen kritiserer også at det legges opp til et underskudd. Arbeiderpartiet, SV, Sp, Pensjonistpartiet og Bymiljølista vurderer å fremme lovlighetskontroll av budsjettet.