Organisasjonen har årlig rundt en million kroner i inntekter fra halalsertifisering. Ved utgangen av 2014 hadde de bygd seg opp et overskudd på nesten 1,4 millioner fra virksomheten gjennom flere år, viser regnskapet.
Islamsk Råd Norges (IRN) generalsekretær Mehtab Afsar sier all inntekt skal gå til drift og lønn for å sikre halalmatproduksjonen.
– Vi har sett i markedet over mange år at produkter som merkes halal nødvendigvis ikke er halal. Så her er det misvisende og villedende markedsføring som fører forbrukerne bak lyset. IRNs sertifisering kvalitetssikrer og sikrer at forbrukeren får den varen de har krav på.
IRN sertifiserer flere kjøttleverandører og tjener opp til en krone kiloen for halalkjøttet som disse selger i Norge. IRN tjener penger også på å halalsertifisere butikker og restauranter gjennom en årlig avgift.
11 forretninger i Norge er halalsertifiserte, og mellom 30 og 40 skal være på venteliste for å bli sertifiserte. Forretningene betaler også en krone mer for kiloen hvis de handler fra andre leverandører enn de som er sertifisert av IRN. Dette står i kontrakten:
– Ikke innenfor norsk regelverk
NRK har fått innsyn i kontrakten IRN har med forretningene. Der står det at organisasjonen vil utføre uanmeldte kontroller av produktene forretningene selger.
Hvis de oppdager at forretningen selger produkter som ikke er sertifisert gjennom IRN eller det ikke er betalt en sertifiseringsavgift for, så risikerer forretningen å betale organisasjonen opp til 10 prosent av siste seks måneders omsetning.
Problematisk, mener innkjøpsdirektør Morten Karlsen i arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen NHO Reiseliv.
– Dette kan vi ikke si er innenfor norsk regelverk. Et halalprodukt kan være halal selv om IRN ikke har godkjent det.
Kan bidra til dyrere kjøtt
NHO Reiseliv mener at IRNs sertifiseringsordning kan bidra til dyrere varer og lavere driftsmarginer.
– Halalsertifisering er en ordning som det har gått inflasjon på. Uten noe kontrollstruktur kan hvilken som helst formål sette opp en sertifisering som blir praktisert i Norge. Myndighetene ser ikke på dette i det hele tatt og det er en utfordring og kan bli en enda større utfordring, sier Karlsen.
– Er dette ute av kontroll?
– Jeg synes det er ute av kontroll. I dette tilfellet så er det de som setter opp kriteriene for sertifisering, gjennomfører sertifiseringen og kontrollerer samme instans. Noe vi mener er helt uheldig, sier Karlsen.
IRNs generalsekretær Mehtab Afsar presiserer at halalsertifiseringen er frivillig.
– Dette er en avtale som er fremforhandlet mellom to parter. Vi sertifiserer og de ønsker å bli sertifisert. Det er ingen tvang, sier Afsar.
- Les også: Halalhandler for millioner