Miljøaksjonister innbrakt

De to aksjonistene som i dag tidlig lenket seg fast til en lekter ved Malmøykalven, måtte fjernes med makt.

Aksjon mot deponiet ved Malmøykalven
Foto: Ingrid Stolpestad / NRK

De to, Knut Hallan fra Folkeaksjonen mot giftdumping i Oslofjorden og Knut Hugo Storelv fra Neptun, satt oppe i en kran og krevde at deponeringen av giftholdig slam i Oslofjorden måtte stoppe.

I formiddag ble demonstrantene bedt om å fjerne seg, men det nektet de. 

Bellona-lenker

- Denne gangen akter vi ikke å gi oss. Nok er nok. Vi har lenket oss fast med kraftige Bellona-lenker og akter å bli her, sa Knut Hallan til NTB i formiddag.

Dermed valgte politiet å gå fysisk til verks og hente ned de to.

- Da måtte vi sende folk opp i krana for å hente dem. Det gikk helt greit. De kom ned sammen med oss og ble så kjørt inn til politihuset for bøtelegging, sier operasjonleder i Oslo politidistrikt, Heidi Benham Grundstad.

Klare til å overta

Aksjonistene fikk tidligere i dag en frist på ti minutter til å flytte seg, men har nektet å etterkomme dette.

Ifølge Hallan står folk klare til å overta etter ham og Storelv så snart de blir fjernet av politiet.

Rett etter klokken 13 fredag formiddag gikk politiet til aksjon for å få fjernet de to aksjonistene som hadde lenket seg fast.

Krever umiddelbar stans

Folkeaksjonen krever umiddelbar stans i dumpingen. De viser til en rapport som ble lagt fram torsdag, som ifølge aksjonsgruppen beviser spredning av dioksinlignende stoffer i sterkt forhøyede konsentrasjoner i sjøen ved dumpestedet.

- Vi krever at dumpingen må stoppe nå. Vi må, som Rune Gerhardsen sier det, ta en time-out og finne det slammet som er tatt opp før vi pumper mer. Spriket mellom SFTs beregninger og våre egne ekkoloddberegninger er formidabelt, sier Hallan.

Han understreker at aksjonistene ikke er imot at det ryddes opp i havnen, men at det er den omdiskuterte metoden de reagerer på.

Frank Hugo Storelv og Knut Hallan

Leder for Folkeaksjonen mot giftdumping i Oslofjorden, Knut Hallan, og leder for Neptun, Frank Hugo Storelv, bordet lekteren for deretter å lenke seg fast.

Foto: Ingrid Stolpestad / NRK