Hopp til innhold

Mer vanlig med utradisjonell kiste

Moteskaper Fam Irvoll vil ha rosa ugler på sin kiste, mens kistemakerne i Ghana lager kister som ser ut som både fisker, bøker og fly. Trenden med utradisjonelle kister har kommet for å bli.

Fam Irvoll i programmet Kisten

FRA BEYONCE TIL KISTEN: Hun har laget moteklær for Beyonce, Rihanna og Lady Gaga. Designer Fam Irvoll velger rosa ugler når hun får bestemme hvordan hennes egen kiste skal se ut.

Foto: NRK

Fam Irvolls kiste

UGLER: Motedesigner Fam Irvoll vil ha rosa og lyseblå ugler som dekorasjon på sin kiste.

Foto: Namra Saleem / NRK
Kisteutvalget har endret seg mye de siste årene.

BARNEKISTER: Kisteutvalget har endret seg mye de siste årene. Noen byråer har rosa og blå barnekister i sitt utvalg. Andre farger kan bestilles.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK
Christian Flatens kiste

MC-BEGRAVELSE: Motorsykkelhjelm, drakt og støvler pyntet kirken i begravelsen til motocrosstalentet Christian Flaten som døde rett før han fylte 17 år.

Foto: privat
Haikiste

HAIKISTE: Kiste formet som en hai under arbeid i Ghana.

Foto: Ghana Coffin

I kveldens sending av programmet Kisten gir programleder Namra Saleem en kiste til moteskaperen Fam Irvoll, som hun skal designe selv.

Fra Beyoncé til ugler

Fam Irvoll har etablert seg som en anerkjent moteskaper spesielt berømt for sine fargerike og lekne kreasjoner for kvinner.

Hun har blant annet designet klær for artister som Lady Gaga, Beyoncé, Rihanna, Katy Perry, Tyra Banks, Lily Allen og Spice Girls.

Irvoll velger å tegne ugler på kisten i fargene rosa og lyseblått.

– Nå skal kisten «famifiseres». Jeg er veldig glad i ugler. Ugler er kule, sier Irvoll og koster i vei med malepenselen.

Før hun dør vil hun reise til land som er annerledes.

– Jeg vil reise og oppleve verden, altså bare legge alt i fra oss og reise bort i ti år. Mitt neste mål er å reise til Bhutan eller Japan. Altså, vi har mye i Norge, men vi har jo ikke hele verden her, sier Irvoll.

Økende etterspørsel etter spesielle begravelser

Flere begravelsesbyråer i de store byene bekrefter at etterspørselen etter spesielle begravelser og bisettelser har økt.

Gravferdskonsulent Kai Roar Bjerkeengen i Buskerud begravelsesbyrå begynte i bransjen for 14 år siden. På disse årene har mye endret seg.

– De som vokser opp nå har andre ønsker enn den eldre generasjonen, sier Bjerkeengen.

Kister med farger, ballongslipp, fyrverkeri og pølsefest på minnesamværet er bare noen eksempler på at tradisjonene er i endring.

Begravelsesbyråer i Drammen, Trondheim og Oslo bekfrefter at de stadig får mer spesielle ønsker. Det gjelder enten seremonien arrangeres i kirken eller i livssynsåpne seremonirom.

Pyntet kisten med motocross-utstyr

For ekteparet Berit og Erik Flaten i Lier ble det viktig å lage en spesiell begravelse, da sønnen og motocrosstalentet Christian døde av kreft rett før han skulle fylt 17 år sommeren 2012.

Et av ønskene de presenterte for begravelsesbyrået var å få med Christians motorsykkel i kirken.

– Vi fikk oppfylt ønskene våre. Kista ble pyntet med drakta, hjelmen, brillene, støvlene og det andre utstyret fikk vi med, sier moren Berit Flaten.

Ghana-kister i alle varianter

Irvoll er ikke alene om å ville dekorere kisten på en særpreget måte.

Kistemakerne i Ghana har lang tradisjon for å lage utradisjonelle kister.

– En som lever av å selge grønnsaker kan få kisten formet som for eksempel en tomat. En fisker kan få en fisk, forteller den ghanesiske kistemakeren Eric Adjetey Anang.

Han har også laget kister formet som fly, piano, bok og skiftenøkkel.

NRK har laget en elektronisk vegg hvor du kan dele dine tanker om døden. Den finner du her.