Vil sette flere barnehager ut på anbud

Allerede til uken starter prosessen med å privatisere ytterligere ti kommunale barnehager etter at de sju første er satt ut på anbud.

Barnehage

VIL SELGE: I fjor gikk rundt 15 000 barn i Oslo i private barnehager, hvis bystyret får det som de vil blir det flere. Torsdag ble det klart hvilke barnehager de ønsker å selge.

Foto: Illustrasjonsbilde: Colourbox.com

– For oss er det et tydelig tegn at byrådet fortsette å la være å bry seg om hva foreldrene og barna synes, sier Kjersti Engen Marsdal.

Hun er med i Foreldregruppa mot konkurranseutsetting av barnehagene, en av dem som forgjeves holdt appell i borggården på onsdag.

Flere hundre foreldre, barn og ansatte sto med fakler og plakater for å protestere mot at sju barnehager skal ut på anbud. Men appellene prellet av på flertallet i bystyresalen innenfor.

Salgsprosessen starter til uken

Kjersti Engen Marsdal

Kjersti Engen Marsdal.

Foto: Olav Juven / NRK
Anniken Hauglie

I TRÅD MED PLANENE: Anniken Hauglie lover å gjøre alt i sin makt for at barn og foreldre i de ti barnehagene ikke skal lide fremover.

Foto: Oslo Høyre

De fire borgerlige partiene avviste forslaget fra opposisjonen om å stoppe konkurranseutsettingen, og den er bare begynnelsen.

Det fjorten måneder gamle privatiseringsvedtaket er nemlig mer vidtgående enn at sju barnehager skal få privat drift, mens kommunen beholder eierskapet. Ytterligere ti barnehager skal selges på rot, og salgsprosessen starter til uken.

– Ingen av foreldrene i de berørte barnehagene vil det her og vi skjønner ikke hvordan de kan gå videre. Det er stor mangel på barnehageplasser i Oslo og vi forstår ikke hvorfor de private skal bruke ressurser på å overta velfungerende plasser i stedet for å bygge nye barnehager, sier Marsdal.

– Blir det like mye bråk nå?

– Ja, minst.

– Ingen grunn til at vi skal stoppe opp

Det foreligger flere foreldreklager på anbudsutsettelsen til fylkesmannen, og i bystyret ber SV og Rødt om at fylkesmannen vurderer om vedtaket kan være ulovlig.

Men byråd for kunnskap og utdanning Anniken Hauglie (H) har ingen planer om å sette på bremsene for privatiseringen.

– Vi er forpliktet til å gjøre det, i og med at bystyret opprettholdt sitt vedtak. Det er ingen grunn til at vi skal stoppe opp, vi må fortsette som før i tråd med bystyrets vedtak, sier Hauglie.

Vil informere mer

Salgsprosessen starter førstkommende tirsdag med et møte der kommunen og de ansattes organisasjoner skal diskutere kriterier for hvilke ti barnehager som skal plukkes ut. Og Anniken Hauglie tar en viss selvkritikk på anbudsprosessen som pågår.

– Vi har jo lært en del her, blant annet har vi jo sett at endringer skaper mye usikkerhet ute og at informasjonsbehovet er enormt. Det vil vi jo prøve å sikre enda bedre i denne prosessen.

Foreldre, barn og ansatte samlet seg utenfor Rådhuset for å protestere mot konkurranseutsetting av barnehager.