Hopp til innhold

Åtte av ti østfoldinger vil ha Østfold fylke tilbake

Langt de fleste østfoldingene svarer i en undersøkelse at de vil ha det gamle Østfold tilbake, og legge ned Viken. Mossing og stortingsmann Tage Pettersen lurer på hvorfor.

Skilt ved riksgrensen i syd ved Kornsjø

Østfold opphørte som fylke 1.1.2020. Nå er regionen en del av Viken fylke, som strekker seg fra Kornsjø i øst til Hardangervidda i vest.

Foto: Rainer Prang / NRK

I en meningsmåling gjort av InFact for Fredriksstad Blad, svarer hele 78,7 prosent at de vil at Østfold skal tilbakeføres som eget fylke.

I januar i år ble Viken til, bestående av det tidligere Akershus, Buskerud og Østfold.

En av dem som mener Viken er noe ordentlig tull, er medieprofil, fotballkommentator og Fredrikstad-mann Dag Solheim.

Dag Solheim

Dag Solheim er Fredrikstad-patriot og taler varmt for å gjenopprette Østfold som fylke. Men, hva er så bra med det?, spør hans fylkesfelle Tage Pettersen

Foto: Harry Johansson

– Viken er det dummeste noen politikere noensinne har kommet opp med, og det sier ikke så lite!, banker han inn.

Men Solheim får et spark på fotball-leggen av mossingen Tage Pettersen (H), som lurer på hva som var så mye bedre før.

– Hva skal de bruke det gamle fylket til?, spør han i en twittermelding lørdag, og hevder at Viken tross alt er bedre enn de gamle, mindre fylkene.

Laster Twitter-innhold

– Jeg ser ingen ting som gamle Østfold er bedre i stand til å levere enn dagens Viken. Mye vil også bli og oppleves dårligere. I år kunne for eksempel videregåendeelever fra gamle Østfold søke skoleplass i Follo-regionen, og motsatt.

Tage Pettersen

Tidligere ordfører i Moss og nå stortingsrepresentant for Høyre, Tage Pettersen, ser ingen grunn til å få Østfold tilbake som fylke.

Foto: Berit Roald / NTB

Her har altså utviskingen av fylkesgrenser gitt nye muligheter for ungdom.

Likevel; folk flest i det gamle Østfold sier de vil ha Østfold fylke tilbake.

Og lengst nord i landet har striden rundt sammenslåingen av Troms og Finnmark toppet seg i sommer, med et fylkesting som ber om at skilsmisseprosessen settes i gang.

Vil skilles igjen

– I Viken er det null samhold og null identitet, sier Dag Solheim.

Viken ble til som følge av en dragkamp i regjeringen rundt regionreformen, og har høstet mye pepper for å være et fylke uten naturlig sammenheng.

Det illustreres kanskje best ved at de fire partiene som har styrt Viken fra starten av, har besluttet å søke om å oppløse fylket igjen, dersom stortingsflertall endres etter valget i 2021.

Det har blant annet ført til at de har satt et nytt fylkeshus i Bærum på vent. Fylket styres inntil videre fra lokaler i Oslo sentrum.

Men etter at det politiske samarbeidet mellom Ap, Sp, MDG og SV sprakk i august, er det ikke like sikkert at søknaden om å vrake Viken kommer likevel.

Skilt på grensa til Viken fylke på Riksvei 7 over Hardangervidda

Solnedgang over fylkesgrensen til Viken ved Halne på Hardangervidda. Fylkespolitikerne i Viken må ha innsikt i alt fra reindrift til grensehandel.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Bare nostalgi?

Tage Pettersen er uansett klar på at det blir feil å gå tilbake til de gamle fylkene.

– Dersom Viken skulle splittes opp, hva skal det splittes opp til?

Dette er det også stor uenighet om, og det er egentlig ingen av de politiske partiene som vil ha tilbake de tre tidligere fylkene som de var. De vil bare ikke ha Viken slik det er nå.

– Mitt enkle spørsmål er hva man savner med gamle Østfold? Skolene ligger på de samme stedene, veiene går der de alltid har gått, kulturinstitusjonene lever, tannlegene tar det samme tannstellet. Da er det nostalgien som gjenstår.

Dag Solheim sparker tilbake.

– De regionale politikerne fjerner seg fra folket i et fylke som folk ikke forholder seg til, og at en stortingsrepresentant fnyser av at åtte av ti i det området han representerer mener noe annet enn han selv, er også skremmende.