Hopp til innhold

Mener politiet feiltolker borgervern-paragraf

«Soldiers of Odin» driver ikke med borgervern. Derfor er ikke deres nærvær i Fredrikstads gater ulovlig, sier deres advokat Linda Ellefsen Eide.

Advokat Linda Ellefsen Eide

Linda Ellefsen Eide sier hun har rådet «Soldiers of Odin» til å fortsette som før.

Foto: Moment Studio

Tre personer, to menn og en kvinne, fra gruppa «Soldiers of Odin Østfold» ble stanset av politiet da de forsøkte å patruljere gatene i Fredrikstad sentrum fredag kveld.

Politiet ba dem ta av seg uniformeringen. Kvinnen gjorde som hun fikk beskjed om, men de to mennene nektet. Da de to mennene ikke ville fjerne seg fra sentrum, ble de innbragt av politiet og satt i arrest noen timer før de ble løslatt.

Leder Richard Eide i «Soldiers of Odin» i Østfold sier at de bare gikk rundt for å observere da politiet kom.

– Vi tilbyr litt av det samme som natteravnene, men det er litt mer omfattende. Vi er der for alle, ikke bare de opp til 18 år. Vi tilbyr et passivt vakthold som skal være forebyggende ved å være til stede, forklarer han.

– De to er anmeldt for ikke å ha overholdt politiets påbud om å fjerne seg. De ble innbragt på natta og løslatt like etterpå, sier fungerende politistasjonssjef Ivar Prestbakken i Fredrikstad.

De to er så langt ikke mistenkt eller siktet for å ha brutt Politilovens § 26, som handler om retten til å håndheve loven og opprettholde ro og orden på offentlig sted. Paragrafen gjør også klart hva slags aktivitet som ikke kan regnes som borgervern og dermed er lovlig.

Politiavdelingssjef Ivar Prestbakken

Etterforskningen vil avgjøre om de to SoO-medlemmene blir siktet for noe mer enn å ikke etterkomme politiets påbud om å fjerne seg, sier fungerende politistasjonssjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken.

Foto: Nyhetsspiller

Første eller andre ledd?

Advokat Linda Ellefsen Eide hos Advokatfirmaet Elden representerer medlemmene i «Soldiers of Odin». Hun er på ferie i utlandet og kjenner derfor foreløpig ikke detaljene rundt det som skjedde fredag kveld. Men uansett er det gruppen gjør ikke i strid med Politiloven, mener hun.

– Vi må se nærmere på saken om hva som er gjort i forhold til det å gi pålegg og ikke. Uansett er ikke det som «Soldiers of Odin» gjør i strid med politiloven, sier hun.

– Dette dreier seg om vern av personer, og det er et unntak i forhold til bestemmelsene omkring borgervern. Vi oppfatter dette som lovlig, og har gitt råd til «Soldiers of Odin» om at dette kan de faktisk gjøre.

Hun sier også at politiet ikke kan bestemme hva andre skal ha på seg.

– En gruppe mennesker som går i uniform, må få lov til det uavhengig av hva de representerer. Natteravnene gjør det samme, men det er en annen form for uniform de har på seg, sier hun.

Fortsetter som før

Politiet vil forholde seg til paragrafens første ledd helt fram til rettsvesenet sier nei, kommenterer Prestbakken.

– Inntil dette får en rettslig avgjørelse, i tingretten eller senere rettsinstanser, så forholder vi oss til den tolkningen vi har lagt oss på. Viser den seg å være feil, vil politiet selvfølgelig rette seg etter det.

Richard Eide, Soldiers of Odin Østfold

Politiet føler nok at vi tråkker dem litt på tærne, anser Richard Eide i «Soldiers of Odin Østfold». De mener deres nærvær i Fredrikstad kan forebygge bråk og voldsepisoder.

Foto: Privat

Betyr det at neste gang «Soldiers of Odin» er å se i Fredrikstad vil politiet igjen be dem om å fjerne seg?

- Ja, da vil vi gjøre akkurat det samme igjen.

– Vi kommer til å fortsette, sier Richard Eide.

– At politiet handler på den måten, får de bare fortsette med. Ifølge advokaten vår er det en lovovertredelse. Så hvis de vil gi oss flere slike hendelser som vi kan filme, får de gjerne gjøre det. Vi har prøvd å kontakte politiet for en dialog, men de vil ikke snakke med oss, sier han.

Eide sier at de bare griper inn hvis noen er skadet.

– Det er noe som heter borgerplikt. Hvis noen ligger på bakken og blør, hjelper vi til og ringer ambulansen. Vi står ikke bare og titter da, sier han.

Han sier de ikke går mellom folk som sloss.

– Nei, men der kan vi filme, og vi er forebyggende siden vi er såpass mange som er ute og går. Og vi kan snakke med folk. Men vi må vurdere ulike sitasjoner. Det kan jo være vi en gang må fjerne en person som slår.