Hopp til innhold

Mener Oslo trenger flere langtidsplasser på sykehjem

Opposisjonspolitikere reagerer kraftig på at Einar Kåsine (89) ikke får langtidsplass på sykehjem, selv om han gjentatte ganger de siste månedene har hatt behov for akutt legehjelp.

Einar Kåsine

ENSOM: Einar Kåsine (89) bor alene i leiligheten han har delte med sin kone gjennom 65 år. Helsepersonell mener han er alvorlig underærnert fordi han savner kona, og at han trenger mer selskap i matsituasjoner.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

– Det er altfor vanskelig å få plass på sykehjem i Oslo, sier Carl I. Hagen (Frp).

NRK fortalte torsdag om 89 år gamle Einar Kåsine som har fått avslag på sin søknad om permanent plass på sykehjem til tross at for flere leger mener han har behov for det. Siden i sommer har han vært inn og ut av sykehus flere ganger. Han sliter med å få i seg mat når han er alene. I dag veier han 55 kilo.

Anmeldte bydel Grorud

Familien har anmeldt bydel Grorud for brudd på menneskerettighetene fordi de ikke gir 89-åringen den omsorgen de mener han har krav på. Nå får de støtte av opposisjonspolitikere.

Carl I. Hagen

STØTTER FAMILIEN: Carl I. Hagen (Frp) mener Einar Kåsine har rett på langtidsplass på sykehjem i Oslo.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

– Dette er en oppsiktsvekkende historie. Vi har gang på gang fremmet forslag om å øke antallet sykehjemsplasser, men eldrebyråden sier det er nok. Og at det til enhver tid står ledige plasser. Det kan umulig være riktig, sier Carl I. Hagen i NRK.

Hagen får støtte av Arbeiderpartiets Tone Tellevik Dahl, som er leder i Helse- og sosialkomiteen.

– Vi får altfor ofte tilbakemelding om at folk burde hatt sykehjemsplass, men at de ikke får det. Det er rett og slett trist at innbyggerne i Oslo må gå til søksmål mot kommunen for å få oppmerksomhet rundt behovene til den enkelte, sier Dahl.

Vil ikke kommentere enkeltsaker

Eldrebyråd Aud Kvalbein vil ikke kommentere saken, men skriver i en e-post til NRK at bystyrets flertall ikke har gitt tilslutning til bygging av flere plasser.

– Vi gir langtidsplass til en større del av befolkningen enn resten av landet. Oslo gir plass på langtidssykehjem til 16,8 prosent av befolkningen over 80 år. Tilsvarende tall for resten av landet er 13.5 prosent, skriver Kvalbein.

Hun legger til at hun ikke uttaler seg om bydelenes behandling av enkeltsøknader om sykehjemsplass, da det er bydelene som skal behandle disse med klageordning som går videre til Fylkesmannen.

Etter at NRK omtalte saken torsdag får familien til Einar Kåsine beskjed om at bydelen jobber for å finne en sykehjemsløsning til faren, og at de tror det vil skje i løpet av kort tid.