Hopp til innhold

Kyllingbønder mener Nortura priser ulovlig

Oslo Tingrett skal nå avgjøre om Nortura har lov å gi ulik pris for slaktekyllinger av samme kvalitet.

Norturas kyllingslakteri i Rakkestad
Foto: NRK / NRK

Saken kommer opp etter at flere store kyllingbønder i Skiptvet, Råde, Evje og Rakkestad risikerer å tape opp mot 150.000 kroner hver, fordi de har snudd ryggen til Nortura som leverandør av nyklekkede kyllinger.

– Dette er et slag for de det gjelder i en allerede kriserammet næring, sier styreleder i Norsk Fjørfealslag, David Koht-Norbye i Eidsberg.

Bøndene trodde de skulle spare store penger da det private selskapet Hugaas AS fra Soknedal tilbød nyklekkede kyllinger 50 øre billigere enn samvirket i Nortura.

Men så slo Nortura tilbake mot det private initiativet, ved å gi bøndene 40 øre mindre for hver kilo når de leverer slakteklare kyllinger som ikke stammer fra Norturas eget klekkeri.

Dermed var innsparingen borte.

Kriserammet

Koth-Norbye forteller at kylllingbønder i Østfold allerede sliter med å holde driften i gang.

På grunn av finanskrisen steg prisene på for. Så falt markedet sammen på grunn av overproduksjon.

– Folk som har drevet i 40 år sier det aldri har vært så dårlig økonomi i næringen. Likevel må mange holde driften i gang og vente på bedre tider. Investeringene har vært store, sier han.

Viktig prinsippsak

Koth-Norby mener saken er en viktig prinsippsak, også for andre næringer.

Bakgrunnen er at det finnes lover som kan forby en enerådende og mektig aktør i et marked å skvise ut småaktører, mener han.

– Dette handler ikke bare om kyllingbøndenes problem, men om en stor monopolaktig bedrift kan knuse den eneste private aktøren i markedet, sier han.

Nortura vil ikke kommentere påstandene om at de har gjort noe ulovlig.

– Det blir feil å kommentere en stevning vi ikke har sett, sier Tor Olav Brandtzæg, som er informasjonssjef i Nortura.