Mener ledelsen bevisst feilinformerer om Aker sykehus

Legeforeningen mener Oslo Universitetssykehus feilinformerer med vilje om Aker sykehus og at nye sengeplasser kan være på plass neste år.

Høyblokka på Aker sykehus

Er det mulig å gjenåpne de fem øverste etasjene i høyblokka på Aker sykehus? Det er Oslo Universitetssykehus og Legeforeningen uenige om.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

Det har gått fem år siden Aker ble lagt ned som lokalsykehus til store protester. Siden den gang har mange krevd at hele sykehus bør gjenåpnes, for å dekke et akutt behov for flere sykehussenger i hovedstaden.

Frp mener det er mulig å få til en åpning allerede i 2016. Legeforeningen går også for gjenåpning, og de reagerer på hvordan ledelsen ved Oslo Universitetssykehus fremstiller forholdene.

Aasmund Bredeli

Aasmund Bredeli, Legeforeningen.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

– De feilinformerer bevisst Oslo kommune om hvordan tilstanden er ved Aker sykehus, sier Aasmund Bredeli, tillitsvalgt og styremedlem for Legeforeningen ved Oslo Universitetssykehus.

Legeforeningen støtter Carl I. Hagen

Han mener dette er en bevisst strategi fra ledelsen ved Oslo Universitetssykehus for å få gjennomført byggingen av Campus Oslo.

– De vet at en gjenåpning av Aker sykehus tar bort fokus og penger fra hjertebarnet Campus Oslo, et urealistisk gigantsykehus som skal bygges om femti år. Derfor feilinformer de om hvor dårlig tilstanden er på Aker sykehus, mener Aasmund Bredeli.

Legeforeningens representant på Oslo Universitetssykehus gir støtte til Fremskrittspartiet i at Aker sykehus kan åpne i løpet av neste år.

– Det har Hagen helt rett i. Snur vi penger og fokus over på Aker kan de første sengeplassene være tilgjengelige neste år.

I løpet av et par år kan 250 lokalsykehussenger på nytt være i bruk på Aker sykehus, blant annet ved å pusse opp høyblokka.

– Høyblokka på Aker sykehus er stengt fordi det ikke er rømningsveier fra de øverste etasjene. Det vil man antakelig kunne få på plass for 800-900 millioner kroner, sier Aasmund Bredeli, tillitsvalgt for Legeforeningen ved Oslo Universitetssykehus.

– Har gitt kommunen rapport

Men Oslo Universitetssykehus mener planen om å åpne Aker sykehus som lokalsykehus igjen er urealistisk.

Geir Teigstad

Geir Teigstad, Oslo Universitetssykehus.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

– Vi har over 80 prosent av arealene på Aker sykehus i bruk, og det vil være en omfattende logistikkjobb blant annet å oppgradere høyblokka, sier Geir Teigstad, direktør i Oslo sykehusservice, Oslo Universitetssykehus (OUS).

Legeforeningen mener Oslo kommune avviste planen om å gjenåpne Aker fordi de var feilinformert av Oslo Universitetssykehus. Det er OUS uenig i.

– Det mener jeg vi ikke har gjort. Vi bestilte en konsulentrapport for noen år siden. Rapporten beskriver den tekniske standarden på sykehusene og også Aker. Den innbefatter hva man må gjøre for å oppgradere lokalene til den standarden som kreves, sier Geir Teigstad, Oslo Universitetssykehus.