Mener islamist terror-vervet flere østfoldinger

Den kjente islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for verving av fremmedkrigere. Flere av de som påtalemakten mener han rekrutterte kommer fra Østfold.

Ubaydullah Hussain
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Islamisten Ubaydullah Hussain er den første i Norge som er tiltalt for å verve såkalte fremmedkrigere til å kjempe for IS.

Det melder TV2.

Han tilrettela og organiserte reiser for personer som sluttet seg til eller forsøkte å reise til ISIL i Syria.

fra tiltalen

Det nasjonale statsadvokatembedet mener Hussain bisto med rådgivning, innkjøp av utstyr og videreformidling av kontaktinfo til nøkkelpersoner i IS.

Tiltalen lister opp fem konkrete personer statsadvokatene mener ble rekruttert av Ubaydullah Hussain. Flere av dem er fra Østfold. Hussain er også tiltalt for å ha deltat i terrorgruppen IS fra august 2013 til 8. desember 2015.

Fem knyttet til Østfold

Thom Alexander Karlsen fra Halden hadde i følge tiltalen flere møter med Hussain sommeren og høsten 2014, før han sluttet seg til IS. Husain hjalp til med billettkjøp, og fulgte Karlsen til toget da han dro fra Norge den 20. september. Karlsen falt i strid i mars i fjor.

Foreldrene til norske fremmekrigere fortviler. Hva kan myndighetene gjøre for å hindre ungdom fra å bli IS-krigere? I Brennpunktfilmen "Min sønn, fremmedkrigeren" møter du foreldre som har mistet sine sønner i Syriakrigen. De har mange ubesvarte spørsmål.

Thom Alexander Karlsen ble drept i kamp for IS i 2015. Brennpunkt laget sist høst en dokumentar om hans historie, og de pårørende som sitter igjen etterpå.

Abu Aluevitsj Edelbijev kom til Norge som tsjetsjensk flyktning. Han vervet seg til IS i Syria, og fikk i april 2014 overført 14.400 kroner ved hjelp av Ubaydullah Hussain, skriver statsadvokatene. Edelbijev ble drept i et amerikansk bombeangrep i desember 2014.

Ishaq Ahmed kriget for IS fra september 2013 til februar 2014. Før avreisen fikk han hjelp til å kjøpe utstyr egnet til militær bruk på en butikk på Oppegård - av Hussain, mener påtalemakten. Ahmed soner nå en åtte års dom for terrorplanlegging, etter at han ble dømt i juli i fjor.

Sanchez Hammer med våpen

Abdul Hakim Sanchez Hammer Hadde kriget to år for IS da han gikk i dialog med NRK. Hans status har vært ukjent siden november 2015.

Foto: Skjermdump / Facebook

Adam Idrisovitch Magomadov og Abdul Hakim Sanchez Hammer dro i 2013 for å slutte seg til IS, i følge tiltalen. I en to års periode hadde Ubaydullah Hussain tilgang til bankontoene deres og flere andre, og tilrettela reiser for dem. Magomadov ble i sommer dømt for deltagelse i IS og for å ha inngått terrorforbund. Sanchez Hammer var i en periode i kontakt med NRK, men har ikke blitt hørt fra siden november i fjor.

I tillegg mener påtalemakten Hussain truet et vitne mot ham selv i en straffesak på livet.

Nekter straffskyld

– Min klient har nektet straffskyld for postene i tiltalebeslutningen. Han mener han aldri har vært medlem av eller tilsluttet IS, og det er jo hovedpunktet i tiltalebeslutningen, sier Hussains advokat John Christian Elden.

Den omfattende rettssaken er beregnet til å vare i seks uker, og starter den 3. november i Oslo tingrett.