Hopp til innhold

Mener idrettspresidenten tar feil

– Verken jeg eller Oslos befolkning trenger å ta matten fra 4.klasse om igjen. Det er SVs Marianne Borgens svar til idrettspresidenten. I dagens VG sier han at Oslofolk ikke vet sitt eget beste, hvis de stemmer nei til et OL.

Børre Rognlien
Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Med bare 14 dager til folkeavstemmingen om OL i Oslo 2022, sier idrettspresident Børre Rognlien til VG, at spørsmålet ikke burde bestemmes av folket.

– Dette er krevende spørsmål å sette seg inn i for de som ikke er en del av idretten, sier Rognlien til avisen.

Hovedstaden kommer altså til å bruke tre milliarder kroner, men få igjen 30 milliarder. Så hvis folk likevel stemmer nei, så bør de ta mattepensum for 4.klasse om igjen.

Idrettspresident Børre Rognlien / VG 27. august

– Det er trist at Børre Rognlien legger seg på et slikt debattnivå, mener Marianne Borgen i SV.

Hun mener det viser at befolkningen ikke bare tenker lokalt, men mer prinsipielt på hva skattebetalernes penger bør brukes på.

Marianne Borgen
Foto: Sigurd Fandango Kapperud / SV

– Jeg er glad jeg, for at Oslos befolkning tenker helhet. Jeg opplever at mange i Oslo nå ikke er i mot OL eller vinterfestligheter, men at dette er en reaksjon på et system som begynner å koste så mye penger at folk synes det uforsvarlig, jeg synes det er et sunnhetstegn, at folk ikke vil være med på den karusellen.

Savner politisk støtte

De siste meningsmålingene viser et flertall blant Oslos befolkning mot å søke OL i 2022. Og ifølge VG savner idrettspresidenten mer støtte fra politikerne.

Oslo Arbeiderparti stemte sammen med bystyreflertallet for å gå videre med en OL-søknad.

Libe Rieber-Mohn
Foto: Espen Sturlason

– Jeg mener det er veldig mange gode argumenter for å stemme ja, men nå er det først og fremst idretten, Ja-aksjonen, og objektiv informasjon fra kommunen som vil være det viktigste, så får folk selv avgjøre selv om de er for eller mot OL.

Det sier varaordfører fra Ap, Libe Rieber-Mohn.

Hun vil dermed ikke jobbe for å løfte OL-saken i valgkampen. Hun mener det er naturlig at politikerne nå konsentrerer seg om Stortingsvalget.

Tror folk er forvirret

Rieber-Mohn tror videre at folk har fått mindre infomasjon om folkeavstemmingen enn de trenger.

– Jeg vil jo si at en svakhet ved folkeavstemmingen, er at det har vært lite informasjon, så det er en del forrvirring ute blant Oslos befolkning. Og det synes jeg er synd. Når man først velger å ha en folkeavstemming må man også sørge for at folk får tilstrekkelig informasjon.

Bra at idretten er engasjert

Også Oslo Høyre og ordfører Fabian Stang støtter et OL i Oslo. Men Stang er ikke enig i idrettspresidentents utsagn om at folk ikke vet sitt eget beste.

– Det er bra at idretten er engasjert, men jeg tror folk vet sitt eget beste. Jeg tror et OL kan løfte Oslo i mange sammenhenger, men nå er det opp til velgerne å bestemme.

Stang mener i likhet med Rieber-Mohn, at det viktigste nå ikke er OL-avstemmingen, men Stortingsvalget.

– Det er alltid krevende å ha to ting ved et valg, og det er ikke tvil om at Stortingsvalget er det aller viktigste. Men vi har prøvd informere så godt vi kan om hvilke muligheter et OL kan gi byen.

Får gifte seg i Rådhuset, Stang
Foto: Eide / NRK

Bør skrinlegge planene

Folkeavstemming er i utgangspunktet rådgivende, og kom i stand etter krav fra FrP i budsjettforliket.

Både Libe Rieber-Mohn og Fabian Stang er enige om at det klokeste vil være å skrinlegge planene, hvis man ikke får et folkelig flertall for et OL i 2022.

– Når man først har valgt å ha en folkeavstemming, bør man lytte til det resultatet som kommer, hvis det blir en noenlunde oppslutning om det valget, sier Fabian Stang