Mener folk skulker på grunn av fyllesyke

Frps talsmann på Stortinget, Erlend Wiborg, mener noe av korttidsfraværet i Norge skyldes at folk er fyllesyke, skriver VG. Partiet vil nå vurdere å innføre karensdager.

Erlend Wiborg

Erlend Wiborg (Frp) mener det er på tide å ta i bruk karensdager igjen.

Foto: TERJE STEN JOHANSEN

Frp vil vurdere å innføre en eller to karensdager i fremtiden, sier stortingsrepresentant fra Østfold, Erlend Wiborg til VG.

– Frp har lovet velgerne at vi ikke vil endre sykelønnsordningen i denne stortingsperioden. Det står vi på. Men samtidig mener jeg det nå er greit å signalisere at vi vil vurdere å innføre en eller to karensdager i fremtiden, sier han til avisa.

Karensdager betyr at hvis man er borte fra jobben får man ikke betalt før arbeidsgiver begynner å betale sykepenger etter et antall dager. I Norge ble karensperioden opphevet i 1978.

Wiborg viser til at sykefraværet i Norge er dobbelt så høyt som i Sverige, som har karensdager.

– Men det er altså slik at det er korttidsfraværet vi selv kan gjøre noe med. Og det er ikke til å komme fra at fyllesyke og det å være litt pjusk, er noen av årsakene til korttidsfraværet i Norge. Hvis folk må betale de første dagene de er syke, tror jeg færre av dem vil la være å møte på jobb, sier politikeren til avisa.