Mener flere visste om båtmotoren

– Det ble tatt opp med daglig leder, hevdet økonomiansvarlig i vedlikeholdsbedriften som er knyttet til korrupsjonssaken i Moss.

Kjerstin Dahler

Rettens administrator Kjerstin Dahler i Moss tingrett i torsdag.

Foto: Espen Torgersen/NRK

To menn sitter tiltalt for grov korrupsjon etter at en båtmotor ble kjøpt inn i 2010. Aktoratet forsøker å bevise at den ble kjøpt inn som smøring for at vedlikeholdsbedriften skulle få flere oppdrag.

Forsvaret hevder det hele var et lån, og at motoren skulle betales i ettertid – noe som også har blitt gjort.

En av de tiltale var deleier i vedlikeholdsbedriften. Den andre jobbet i en større bedrift i Moss og han hadde blant annet ansvaret for å inngå kontrakter.

Kommentert i månedlige rapporter

Tidligere denne uken har de tiltalte forklart seg. Det har også flere deleiere og daglig leder av vedlikeholdsbedriften gjort.

Daglig leder husket knapt noen ting fra perioden motoren ble kjøpt inn og benektet kjennskap til den. Økonomiansvarlig, som vitnet i dag, hadde derimot en bedre hukommelse.

– Jeg husker jeg informerte han (daglig leder) om at jeg hadde betalt for motoren. Han ble overrasket og ikke fornøyd, sa mannen i retten i dag.

Han la også til at dette også ble kommentert i hans månedlige økonomirapporter.

Mannen sendte også en e-post med bekymringsmelding til daglig leder og tiltalte om hvordan de skulle få motoren ut av regnskapet.

– Jeg fikk ikke noe svar på den.

Det er kun tiltalte som har innrømmet at han fikk denne e-posten og han fortalte i retten at den e-posten fikk han til å skjønne at det var noe som ikke var riktig.

Les også:

Varslet gjennomgang av tiltalen

Den tidligere økonomiansvarlige tegnet et bilde av en bedrift som var langt ute av kurs. Økonomisk gikk det veldig dårlig og rutiner var fraværende.

– Jeg skjønte det var ugler i mosen. Det var unaturlig å kjøpe en slik motor. Det hørte ikke inn under vår business.

Motoren aktoratet mener ble brukt som bestikkelse har en verdi på rundt en halv million kroner.

Alle vitnene i saken har nå forklart seg. Etter gårsdagen varslet tingrettsdommer Kjerstin Daler at hun ønsket en ny gjennomgang av tiltalen i dag.

Det ble for så vidt gjort, og Daler ga beskjed til aktoratet at en endring på tiltalen i så fall må komme innen veldig kort tid.

I tillegg til korrupsjon, er mennene tiltalt for feilfakturering. Tirsdag neste uke starter prosedyrene i saken.