Hopp til innhold

Mener den nye kirken blir helt spektakulær

HØNEFOSS/DRAMMEN(NRK): Altertavlen i Hønefoss kirke blir på 160 kvadratmeter og skal romme et orgel. Kunstkonsulenten er begeistret og mener det hele blir svært spesielt.

Fondvegg Hønefoss kirke

KORO har gitt 345.000 kroner i støtte til kunstprosjektet.

Foto: Peter Sutton / Illustrasjon

– Fondveggen vil bli helt spektakulær, forteller en begeistret Angela Barco Baron, kunstkonsulent i Kunst i offentlige rom (KORO).

Det er første gang at det statlige KORO økonomisk støtter utsmykkingen i en kirke.

– De fleste kirker har en stor altertavle. I dette tilfellet får vi en modernistisk utgave av den klassiske fondveggen, som ofte var laget i glass. Her vil glasset komme i samspill med eikelamellene, og det samspillet mellom treet og de håndblåste glassplatene vil bygge en vegg som vil fremstå som både en flate og en tredimensjonal utsmykking, sier Baron før hun legger til:

– Jeg er veldig begeistret og det har vært så morsomt å få lov til å følge dette prosjektet her. Jeg har hatt konsulentoppdrag tidligere også, men dette her er helt spesielt.

Altertavlen i Hønefoss kirke blir på 160 kvadratmeter og skal romme et orgel. Kunstkonsulenten er begeistret og mener det hele blir svært spesielt.

Første gang

Fondveggen blir over 11 meter høy og på 160 kvadratmeter. Motivet har utgangspunkt i et kors og skal lages av 450 glassfliser og trelameller i eik.

Det helt spesielle er at altertavlen skal ha et innebygget orgel. Det kan by på enkelte utfordringer.

Peter Sutton og Marius Lyngbø

Kunstner Peter Sutton og orgelbygger Marius Lyngbø.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Orgelet i seg selv er jo kunst. Men det er første gang at vi bygger det inn i et kunstverk på denne måten. Som regel har orgelet et eget hus med en egen fasade, sier orgelbygger Marius Lyngø.

Utfordringen hans ligger i å få klang ut av kunstverket, samtidig som det harmonerer med resten av fondveggen.

– Jeg tror det blir et litt mer diskré møte mellom orgel og kunst. Men hele veggen blir også litt diskré og minimalistisk. Når vi ser pipene tror jeg det blir veldig lekkert, sier kunstner Peter Sutton.

Sju år siden brannen

Fondvegg Hønefoss kirke

Fondveggen vil fremstå både som en flate og en tredimensjonal utsmykking, mener KORO.

Foto: Peter Sutton / Illustrasjon

Målet er at kirkebygget skal være ferdig i løpet av sommeren. Når bygget er klart flytter kunstnerne inn og starter på utsmykkingen.

– Jeg liker veldig godt det løftet man får når man kommer ned i kirkerommet. Det er akkurat det jeg har tenkt når jeg har jobbet med mitt forslag. Et løft skal man ha når man kommer i kirken, sier Sutton.

– Er dere klare til å ta over når bygget er ferdig?

– Ja, antakeligvis kommer vi til sommeren. Så begynner monteringen av lamellene og så glasset etterpå, men alt skal synkroniseres med orgelet. Så det er nok ikke før jul at bygningen blir ferdigstilt.

Det er snart sju år siden Hønefoss kirke brant ned til grunnen og etter mange forsinkelser går nå oppbyggingen sin gang.

Bygger Hønefoss kirke

Nye Hønefoss kirke skal stå ferdig i løpet av sommeren 2017.

Foto: Anette Skafjeld / NRK