Hopp til innhold

Mener de tjener på å stå alene

HALLINGDAL (NRK): Ikke alle små kommuner kommer til å bli tape penger på å stå alene, bekrefter Kommunenes Sentralforbund. Buskeruds minste kommune, Flå, tror de vil tjene penger på å ikke slå seg sammen med naboene.

Flå sentrum

I Flå ønsker man ikke å slå seg sammen med noen av nabokommunene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Ordfører i Flå, Tor Egil Buøen, forteller at kommunen har vært igjennom en lang og arbeidskrevende prosess for å finne ut hvor lurt det er å ikke slå seg sammen med naboene.

Ordfører Tor Egil Buøen

Ordfører i Flå, Tor Egil Buøen, sier deres beregninger viser at de tjener på å ikke slå seg sammen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Gjennom den prosessen så har vi jo fortsatt til gode å få svar på de spørsmålene vi har stilt i forhold til hva som skal bli bedre og billigere. Vi tror foreløpig at vi har det best alene, sier Buøen.

Avhengige av samarbeid

Han innrømmer allikevel at kommunen ikke klarer seg alene. Og at de er avhengige av å samarbeide med naboene.

– Helt klart. Og det er derfor vi er med i masse samarbeid. Både der vi samarbeider om å lage en tjeneste, men også der vi kjøper tjenester av andre. Det er det som gjør at vi kan overleve som egen kommune, forklarer Buøen.

– Men blir dere ikke «straffet fra sentralt hold», hvis dere ikke slår dere sammen?

– Nei, for Flå sitt vedkommende så er det ikke slik så langt vi kan se, svarer Buøen og legger til:

– Det er jo dette basistilskuddet som da blir tatt bort, eller delvis tatt bort. Men det er en del kommuner som ligger slik til geografisk at man må veldig langt for å slå seg sammen, og være så stor at det er noe poeng i det. Derfor så kommer for eksempel Flå og Hemsedal ut omtrent som før. Vi kommer vel kanskje ut med en liten pluss, forklarer Buøen.

Lang reiseavstand

Oddvar Grøthe

Oddvar Grøthe sier Hemsedal etter alle solemerker ikke kommer til å slå seg sammen med noen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Også beregningene til Hemsedal, med sine 2200 innbyggere, viser at de kommer ut med en hårfin pluss i statlige overføringer om de velger å stå alene. Ordfører i Hemsedal, Oddvar Grøthe, sier til NRK at de etter alle solemerker kommer til å stå alene.

Hos Kommunenes Sentralforbund (KS), bekrefter de at enkelte småkommuner vil komme godt ut av basistilskuddet fra staten ved å stå alene.

– Der er det sånn at kommuner hvor innbyggerne har lang reiseavstand for å møte 5000 andre innbyggere, de får da en verdi at de fortsatt skal ha fullt basistilskudd, sier spesialrådgiver i KS, Sigmund Engdahl, og legger til:

– Mens mange andre kommuner får et redusert basistilskudd, som da er et fast beløp pr. kommune.