Melder seg ut av Ap

Ap-politiker Havva Cukurkaya fikk kraftig kritikk da hun for to uker siden oppfordret til boikott av lokalavisen Drammens Tidende. Nå melder hun seg ut av partiet.

Havva Cukurkaya

På en lukket Facebook-gruppe med over 3.000 medlemmer oppfordret Cukurkaya til boikott av Drammens Tidende.

Foto: NRK/Skjermdump

– Jeg vil informere om at jeg melder meg ut av Arbeiderpartiet og vil heretter møte som uavhengig representant i Drammen bystyre, skriver Cukurkaya på sin Facebook-side torsdag.

For to uker siden, på en lukket Facebook-gruppe med over 3.000 medlemmer, oppfordret hun til boikott av Drammens Tidende. Oppfordringen kom etter at avisen hadde hatt en rekke kritiske oppslag om tyrkiske miljøer i Drammen.

Leder i Drammen Ap, Dag Ebbestad, gikk umiddelbart ut og ba Cukurkaya enten trekke uttalelsen eller melde seg ut av partiet.

Har ikke tillit

Cukurkaya vedgår at boikott-oppfordringen «ikke var godt gjennomtenkt», men skriver at hennes utmeldelse fra partiet «ikke skyldes bare den såkalte boikottsaken».

– For det første har jeg ikke fått den friheten og den muligheten jeg trenger for å fronte mine hjertesaker. For det annet misliker jeg en organisasjonskultur der mitt parti og mine partifeller angriper meg i mediene gjennom å tillegge meg meninger jeg ikke har, aldri har hatt og som står helt fjernt fra alt det jeg står for, skriver hun.

Cukurkaya skriver videre at hun ikke har tillit til partiet.

– For det tredje er jeg av den oppfatning at slike saker bør behandles internt i partiet, og ikke offentlig i mediene, uten mulighet for den anklagede til å forsvare seg. For det fjerde er jeg blitt behandlet på en slik måte at jeg ikke har tillit til Drammen Arbeiderparti, og uten gjensidig tillit er det umulig å fortsette.

Ebbestad: – Viktig å markere avstand

Arbeiderpartiet i Drammen holder torsdag et ekstraordinært styremøte hvor Cukurkaya er innkalt, men hun skriver at hun ikke kommer til å møte.

Ap-leder i Drammen, Dag Ebbestad, sier han ikke visste at Cukurkaya ville melde seg ut før han fikk pressemeldingen som også er lagt ut på hennes Facebook-side.

– Hun er invitert til å komme til styret, men har i stedet valgt å melde seg ut. Det må vi bare ta til etterretning og respektere, sier Ebbestad til NRK.

– Vi har vært tydelige på at det å oppfordre til boikott av en avis, altså et angrep på den frie, uavhengige presse, ikke er sammenfallende med verdiene til Arbeiderpartiet. For oss har det vært viktig å markere avstand til uttalelsen hennes, fortsetter han.

NRK har tatt kontakt med Cukurkaya, men hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.