Hopp til innhold

Meid ned av syklist i marka

Turgåer knakk håndleddet og to ribbein da hun ble påkjørt av en syklist i oslomarka.

Turgåer skadd etter at hun ble påkjørt av syklist.

Monica Kjelsberg måtte transporteres til legevakta i ambulanse etter at hun ble påkjørt av en syklist i marka.

Foto: Thor Steinar Grødal

Konflikten mellom gående og syklister i Marka spisser seg til.
Monica Kjelsberg opplevde å bli påkjørt av en syklist og pådro seg flere skader for en uke siden. Selv mener hun at det kunne gått mye verre.

– Jeg hadde englevakt, sier hun selv.

En uke etter påkjørselen er hun tilbake på skogsveien mellom Ullevålseter og Sognsvann.

– Det er litt ubehagelig. Jeg som er så glad i denne veien og har gått den i 30 år og det gjør vondt når jeg setter foten ned, men jeg tvinger meg til å gå, sier Monica Kjelsberg.

Sterke smerter

– Jeg falt ned, jeg var bevisst, men jeg hadde de sterkeste smertene jeg noen gang har hatt. Tårene bare fosset og jeg kjente at det var armen og skulderen på venstre side som hadde tatt støtet, forteller hun.

I tillegg til brukket håndledd og to brukkne ribbein, fikk hun også et slag i hodet i sammenstøtet.

Monica har nå anmeldt syklisten til politiet.

– Seks i bredden

Til avisa Aften sier syklisten at det var seks personer som gikk i bredden og at det var helt umulig å komme forbi. Han sier han brølte til turgåerne at de skulle holde til høyre og at han fikk bremset ned noe av farten før sammenstøtet.

– Jeg klarte ikke å bremse helt ned og kjørte rett inn i den ene damen, sier den 59-åringe syklisten til Aften. Han ønsker ikke å stå fram med navn, men sier at det tas veldig lite hensyn til syklister i Marka.

Vurderer fartsgrense

Friluftsetaten vurderer å sette opp 30-skilt ved innkjøringene til Marka. Konflikten mellom syklister og gående er et kjent problem for Ole Kristian Sørland fra markaavdelingen i skiforeningen.

– Sognsvann er et godt eksempel. Her er det gåavstand til serveringsstedet Ullevålseter og det brukes mye av blant annet barnefamilier. Da er det klart at spesielt i helger er det et sted man bør unngå å sykle her, sier han.

Man må ha fokus på hvor man befinner seg i marka som syklist spesielt og avpasse farten etter hvor man er, mener Sørland.

– Men så er det klart at de gående også har et ansvar. Går det fem-seks stykker i flokk og tar hele veibredden, må de tenke på at de kan skape en farlig situasjon hvis en syklist kommer mot dem rundt en skarp sving, avslutter han.