Megadeth ny headliner på «Tons of Rock»

Siste festivaldag neste år får mange det de har ønsket i flere år på «Tons of Rock»: Thrash-heltene Megadeth. – Bookingen til 2016 har vært et eventyr, sier bookingsjef Jarle Kvåle.

Megadeth

HEADBANG PÅ GRENSEN: Siste headliner er på plass til neste års metallfestival på Fredriksten.

Foto: NTB Tema

– Dette betyr at festivalen har tatt posisjon i Norge som en av de store festivalene. Vi får tilgang på de største artistene, sier festivalsjef Svein Bjørge.

– Vi kommer garantert til å knuse publikumsrekorden på drøyt 12.000. Allerede i dag har vi solgt like mange billetter som vi gjorde under hele 2015-festivalen, istemmer bookingansvarlige Jarle Kvåle.

– Artister står i kø med ønske om å spille på «Tons of Rock», og vi har fått alle navnene vi drømte om og flere til, fortsetter Kvåle.

Legendariske Megadeth

Megadeth

STRENG SJEF: Dave Mustaine har ledet Megadeth i mer enn tre tiår, og krydret kjente metalltroper med kyniske, politiske temaer i låter som 'Peace sells... But who's buying?'

Megadeth er bandet som gitaristen Dave Mustaine startet etter at han ble sparket fra Metallica. Bandet startet i 1983 som et typisk, daværende thrash metalband. Altså med sinte, raske gitarriff og snerrende vokal. Bandet teller da som nå fire medlemmer, men over 20 musikere har vært innom bandet siden starten.

Mustaine oppløste også bandet våren 2002 etter at en ulykke den vinteren førte til en nerveskade som gjorde det umulig å spille gitar. Men etter å ha trent seg opp igjen, gikk det som skulle være Mustaines solokarriere over til å bli en ny runde med Megadeth.

15 studioutgivelser har det blitt underveis.

Lover opp mot 20 band til

I tillegg til Megadeth lanserer arrangøren de nyere norske thrasherne Nekromantheon og det svenske industri-metallbandet Pain i dag.

Med tre store headlinere på plass begynner hele neste års program å ta form. Men det kommer flere band på lista, sier arrangørene.

Festivalsjef Svein Bjørge.

Svein Bjørge og resten av arrangørene lover opp mot 20 band til neste sommer, flere av dem lokale.

Foto: Silje Kolaas

– Vi har en 15–20 artister til vi skal annonsere. Det er flere veldig sterke navn på blokka vår. Vi skal også ha større spredning. Flere lokale band, flere sjangere. Dette er fantastisk.

Satset og vant

Tankene om en metallfestival på Fredriksten kom til Svein Bjørge for tre år siden. Han og de andre var skjønt enige om at det var et tomrom i Norge for kulturtilbud av denne typen. Foran tredje runde er det lite som tyder på at de tar feil. Etter to ferdige festivaler ser det ut til at «Tons of Rock» klarer både å bli et samlingssted for musikkinteresserte østfoldinger og tilreisende, mener medarrangør Mads Martinsen.

– Vi har fått en bra lokal forankring. Men vi har også blitt en av de nasjonalt store festivalene. Fredriksten festning er i ferd med å befeste seg som en arena, og som festivalopplevelse for et publikum, og det begynner folk å merke seg også internasjonalt.