Hopp til innhold

Flere utviklingshemmede i bofellesskap

TV-kjendisene fra Tangerudbakken borettslag er blitt forbilder for andre utviklingshemmede som vil bo for seg selv.

Video Vil bo med forbildene sine

Live Knutsen Spiten skal flytte for seg selv til et bofellesskap med sju andre utviklingshemmede.

Olav Grimdalen junior

Olav Grimdalen junior.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Stadig flere utviklingshemmede bor i bofellesskap. I Oslo og Akershus er 120 personer i ferd med å flytte inn i slike omsorgsboliger.

Olav Grimdalen junior fra Tangerudbakken synes det er fint å være trendsetter for andre utviklingshemmete som vil bo for seg selv.

– Det er så fint at du har det sosiale. Hadde det vært flere som bodde her hadde det vært vanskeligere å bli kjent med hverandre, men når vi er sju stykker er det lett å komme i kontakt, sier Olav.

Stortrives

Stortinget vedtok for tjue år siden at utviklingshemmete ikke skulle bo på institusjon. De skulle i størst mulig grad bo i egen bolig dersom de var i stand til det.

Olav Grimdalen juniors plakat

Olav Grimdalen junior er 'Gledesspreder' på jobben. Den tittelen er han så stolt av at han også har den på visittkortet.

Foto: Kjell Vesje / NRK

Slik ble det også for Olav junior, som bodde hos foreldrene til han var nesten tretti år, før han flyttet for seg selv. Men der følte han seg ofte alene.

På Tangerudbakken i Stovner bydel bor Olav junior nå i egen leilighet sammen med seks andre utviklingshemmede, som også har hver sin leilighet.

Og det er nettopp dette fellesskapet som gjør at han stortrives der han bor.

– Vi har faste TV-programmer vi ser på sammen, og så feirer vi bursdager, går på kino, spiser middag og går på kino, sier Olav.

Stadig flere

Tangerudbakken borettslag sto ferdig i 2006. Siden har denne måten å bo på for utviklingshemmete grepet om seg, ikke minst takket være reality-serien på TV Norge.

I Oslo og Akershus er det i alt 13 slike bofelleskap som enten står ferdig bygd eller er under planlegging.

Også boligsselskapet OBOS har tatt fatt i ideen. På Økernly i Bjerke bydel flytter 8 utviklingshemmete i disse dager inn i hver sin leilighet som del av et større borettslag med ialt 50 leiligheter.

Per-Erik Knutsen er far til en av ungdommene som skal bo der.

– Denne type boform er ikke bare kommet for å bli, men det kommer til å bli flere og flere av dem. Tangerudbakken har nok vært en veldig god modell for mange av de prosjektene som nå er i ferd med å landes.

Har rettighetene på sin side

Hege Anette fra tv-programmet «Tangerudbakken»

Hege Anette er en av beboerne på Tangerudbakken.

Foto: Peter Ask/TV Norge

Til sommeren flytter også 11 utviklingshemmede inn i hver sin leilighet på Hvitveisenga. Det er et nytt borettslag i nærheten av Tangerudbakken i Stovner bydel.

Bare et par av disse ungdommene er vokst opp på Stovner. De andre, flesteparten, flytter hit. Men bydelsdirektør Maria Brattebakke avviser at denne tilflyttingen er et problem.

– Enhver har rett til å flytte. Utviklingshemmede skal ha de samme rettighetene som en hvilken som helst borger. Du og jeg ville ikke funnet oss i om noen hadde nektet oss å flytte dit vi ville flytte, sier hun.