MDG vil ha slutt på cruiseskip i Oslo

Cruisetrafikken bør avvikles helt i hovedstaden, det mener Oslo MDG. Havnedirektøren vil derimot at cruiseturismen skal vokse.

Cruiseskip

MDG mener cruisenæringen i Oslo bør legges ned og at områdene bør brukes til andre ting.

Foto: Gøril Furu / NRK

Det er hensynet til blant annet miljøet i fjorden som gjør Miljøpartiet De Grønne(MDG) er kritiske til hvor mange skip som legger til kai. Derfor vedtok de at cruisetrafikken bør avvikles på representantskapsmøte i går kveld.

– Cruisetrafikken tar opp plass og er ikke veldig viktig for Oslos næringsliv. Det er ikke en spesielt lønnsom næring for Oslo, sier leder i Oslo MDG, Einar Wilhelmsen.

Einar Wilhelmsen

Leder i Oslo MDG, Einar Wilhelmsen, sier de nå går inn for å avvikle cruisenæringen i hovedstaden.

Foto: Gøril Furu / NRK

MDG ønsker at strandpromenaden og kaia skal brukes til andre ting.

– Dette er noen av de aller fineste tomtene i Oslo. Vi vil heller ha plass til byliv, ny bystrand for eksempel, restauranter og mer folkeliv – enn å ha cruiseterminal.

– En klimaversting

Ifølge en studie fra Universitetet i Bergen i 2015, la hver cruiseturist igjen 300 kroner om dagen. Og cruisenæringen vokser, derfor forsøkte Nordlandsforskning å se på hvordan næringen kan bli mer lønnsom. De fant blant annet ut at det handler om infrastruktur.

Wilhelmsen sier cruiseskip er en klimaversting.

– Oslo har mål om å redusere klimautslippene sine med 95 prosent innen 2030, da har vi ikke plass til denne typen næring, sier han.

Men Kiel-fergen og fergene som går til Danmark, vil MDG beholde.

– Det er fordi Oslo er en havneby, man skal kunne komme hit også med båt. Men cruisetrafikken som tar opp masse plass, og som ikke legger igjen noe spesielt med penger og som er en klima og miljøversting, den vil vi gjerne ha bort fra byen vår.

Vil ha en økning i passasjerer

Ifølge en handlingsplan fra Oslo kommune var CO₂-utslippene fra cruisenæringen i hovedstaden i fjor, høyere enn de fire foregående årene. Samtidig har det variert stort hvor mange cruiseturister som kommer til Oslo.

Ifølge Dagens Næringsliv falt antall cruisepassasjerer til 170.000 i 2016. Til sammenligning var det hele 311.000 i toppåret 2011.

Ingvar Mathisen

Havnedirektør i Oslo, Ingvar Mathisen, er ikke enig med MDG.

Foto: Gøril Furu / NRK

I år er det ventet å runde 200.000 passasjerer, og i årene som kommer venter havnedirektør i Oslo, Ingvar Mathisen, at det skal øke ytterligere. Han er sterkt uenig med resolusjonen til MDG.

– Det er litt overraskende hvilken bakgrunn de har for å fatte et slikt vedtak, sier han.

Han sier Oslo er en havneby og at man heller burde se på det som en berikelse. Mathisen mener cruisenæringen heller ikke utgjør en så stor andel av CO₂-utslippene at det kan tas med som et argument.

– Å frigi havneområdene ytterligere til byens befolkning, i stedet for å se på det som en berikelse, når havnepromenaden går forbi her, det stiller jeg spørsmål til.