Bedragerisiktede Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp

NEDRE ROMERIKE TINGRETT: Frps stortingsrepresentant innrømmer å ha levert fiktive reiseregninger for 450.000 kroner. Melder seg ut av partiet.

FrP landsmøte.

TILSTÅR: Frps Mazyar Keshvari er siktet for grovt bedrageri. Dagen før rettssaken mot ham meldte stortingsrepresentanten seg ut av Fremskrittspartiet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari er i dag i Nedre Romerike tingrett, siktet for grovt bedrageri.

Det skjer etter at Aftenposten avslørte at Keshvari leverte falske reiseregninger til Stortinget for beløp som endte på totalt 450.000 kroner.

Avisen kunne bevise at flere av reisene aldri hadde skjedd. Dette skjedde mens han satt på Stortinget.

Trekker seg fra alle verv

Idet rettsaken startet offentliggjorde Keshvari at han melder seg ut av Frp.

– Det er med tungt hjerte jeg har meldt meg ut av Frp, sier Keshvari i en pressemelding.

I retten sier Keshvari at han fra første avhør har erkjent å stå bak juks med reiseregninger.

– Jeg vil be min familie, kollegaer, Stortinget som institusjon og det norske folk om unnskyldning for at jeg i en svært krevende og vanskelig periode i mitt liv har begått feil og handlet galt, det er noe jeg er veldig lei meg for, angrer dypt på og beklager på det sterkeste, sa Keshvari i retten.

38-åringen leste opp mye av beklagelsen han skriver om videre i pressemeldingen sin; han angrer på det han har gjort og ønsker å gjøre opp for seg.

– Dessverre kan jeg ikke gjøre det gale jeg har gjort, ugjort, uansett hvor inderlig jeg skulle ønske det. Det jeg derimot kan gjøre, er det jeg har gjort fra første stund i denne saken, nemlig å erkjenne de feil jeg har begått, bidra til å oppklare omfanget og tilbakebetale det jeg urettmessig har fått utbetalt.

– Og ikke minst ta fullt ut konsekvensene ved både å trekke meg fra samtlige verv, og melde meg ut av partiet, skriver Keshvari videre.

Risikerer fengsel

Det var Stortinget som anmeldte saken til politiet.

– Saken gjelder grov utnyttelse av det tillitsbaserte systemet for Stortingets reiseregninger. Keshvari har utnyttet det at Stortinget godkjenner reiser, uten dokumentkrav, sier aktor politiadvokat Susie Bergstrand i sin prosedyre.

Aktor Susie Bergstrand ba i sin prosedyre om ett år og seks måneders ubetinget fengsel for Keshvari. Han har innrømmet forholdet og betalt pengene tilbake.

Hans forsvarer, John Christian Elden, sier til NTB at hans klient er innstilt på å få avsluttet saken og ta sin straff.

– Men straffeforslaget på ett år og seks måneders fengsel er helt hinsides, sier han.

Keshvari har vært møtende vara for partileder Siv Jensen siden 2013. Han har sittet i både kommunal- og forvaltningskomiteen og kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Etter at han ble sykmeldt, har Carl I. Hagen møtt på Stortinget.

I starten av rettssaken forklarte Keshvari at han må sitte ut stortingsperioden, som går til 2021.

– Jeg er stortingsrepresentant ut perioden, enten jeg vil eller ikke, sa han til dommeren.

Siden Keshvari nå har meldt seg ut av partiet, vil Frp-leder Siv Jensen få en uavhengig representant som vara hvis Keshvari blir friskmeldt.

Fra før har Ulf Leirstein meldt seg ut av Frp og blitt uavhengig representant på Stortinget.

Grove trusler

Han var også tidligere leder for Oslo Frp, men trakk seg etter avsløringen om reiseregningene.

Frps parlamentariske leder Hans-Andreas Limi sier saken har vært veldig, veldig uheldig for partiet. Han sier det er klokt av Keshvari å nå melde seg ut.

– Det Keshvari har gjort har skapt problemer for Stortinget, partiet og ikke minst for ham selv. Derfor er jeg også glad for at han har erkjent forholdet, bidratt til å oppklare forholdet og tilbakebetaler det han har fått urettmessig fra Stortinget, sier han til NRK.

– Det er en beslutning han har tatt på egen hånd, legger Limi til.

I februar i år ble Keshvari arrestert og siktet for grove trusler.

Personen som ble truet skal ha opplevd «det som at Keshvari bedrev en form for «russisk rullet» med et håndvåpen.»

Han har ikke erkjent straffskyld i denne saken, som etterforskes uavhengig av bedragerisaken.