Fant dyr med dype sår på minkfarm

Dype sår, syke dyr og inhuman avliving var noe av det Mattilsynet fant under kontroll hos pelsdyroppdretteren på Østlandet.

Den 20. oktober gjennomførte Mattilsynet en uanmeldt kontroll hos pelsdyroppdretteren. Det som møtte dem, gjorde at de valgte å pålegge ham et hastevedtak om å avlive flere dyr på stedet. Flere av de over 6000 minkene mannen hadde på gården, hadde dype sår og var tydelig syke, mener Mattilsynet.

Oppdretteren etterkom kravet fra tilsynet, men inspektørene var såpass bekymret at de gjennomførte nok et tilsyn den 17. november. Da var forholdene fortsatt ikke i orden. Flere dyr hadde store skader og var syke. Igjen ba Mattilsynet om at mannen skulle avlive de aktuelle dyra.

Les også Pelsdyragenten , om dyrevernsaktivister som gang på gang filmet på pelsfarmer og dokumentert brudd på god dyrevelferd. Se dokumentaren fra 2014 her!

– Slengt ned i avlivingskassene

Ved denne inspeksjonen var også pelsingen i gang. Dermed fikk inspektørene se hvordan dette blir gjort på den aktuelle oppdrettsfarmen. En måte som ifølge Mattilsynet påførte dyra ekstra lidelse.

De skriver i sin rapport at gassanleggene, som skulle ta livet av dyra raskt, i stedet gjorde at de ble pint. Et gassanlegg som manglet måler. Minken ble også «løftet etter halen og nærmest slengt ned i avlivingskassene. Dyr blir fortløpende puttet ned i kassene uten å sjekke om de som var der fra før hadde dødd».

Etter å ha sett dyr ligge i avlivingskassa i nesten tre minutter før de døde, anså Mattilsynet avlivingen for såpass inhuman at de forsøkte å stanse den. Mannen ville ikke avbryte pelsingen, og ba inspektørene forlate stedet på en måte de oppfattet som såpass truende at de etterfulgte oppfordringen.

Dagen etter, 18. november, dro tilsynet igjen til gården. Denne gangen med en politimann. Mannen hadde fortsatt ikke fulgt alle pålegg fra dagen før.

LES OGSÅ:

Kan miste retten

Nina Laache

Nina Laache, seksjonssjef ved Mattilsynet avdeling Østfold og Follo, forteller at inspektører har vært på flere kontroller ved oppdrettsfarmen.

Foto: Martin Schmidt / NRK

Nå vurderer Mattilsynet om mannen, som har investert flere millioner kroner i pelsdyranlegget, skal fratas retten til å drive videre.

– Dette er heldigvis ikke vanlig.

Det forteller Nina Laache, avdelingssjef ved Mattilsynet i Østfold og Follo som ser svært alvorlig på dyrestellet.

– Vi har fulgt denne farmen helt siden 2013 og har fattet mange vedtak. Sett over tid har vi hverken merket noen endring i holdninger til oppdretter, eller hvordan dyrene behandles. Når det kommer til hastevedtaket om avliving på stedet anså vi dette som nødvendig. Rett og slett fordi vi ikke hadde sett noen bedring siden forrige gang vi var der.

Oppdretteren selv tar ingen selvkritikk og kaller det hele ren trakassering.

NRK har vært i kontakt med bonden. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Pelsdyrbonde kan miste retten til å drive med mink. Flere dyr var så skadet at de måtte avlives under Mattilsynets inspeksjon.