Hopp til innhold

Slår fugleinfluensa-alarm: Ber folk slutte å mate fugler

Myndighetene frykter spredning av et veldig dødelig fugleinfluensavirus etter funn av døde fugler. Tamme fugler skal fra nå holdes inne eller under tak, og folk blir bedt om å ikke mate fugler i naturen.

Fuglen ble funnet ved vannet, men Thomas Granerød flyttet den inn i krattet.

Thomas Granerød fant denne døde gåsa ved Østensjøvannet i Oslo søndag.

Foto: Thomas Granerød

Thomas Granerød fant denne døde gåsa ved Østensjøvannet i Oslo søndag.

Foto: Thomas Granerød

– Matingen bidrar til at smitten kan spres lettere, blant annet ved at fugler kan få i seg andre fuglers avføring når maten ligger på bakken.

Det forklarer biolog Kjell Isaksen i Bymiljøetaten i Oslo. Mattilsynet ber om full stans i fuglematingen i store deler av landet.

– Det kan vi gjerne stoppe med i hele Sør-Norge, sier seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl ved Mattilsynet på Romerike. Hun mener ingen sør for Trøndelag bør mate ender eller andre ville vannfugler.

Risikoen er stor for spredning av fugleinfluensa på Østensjøvannet.

Risikoen er stor for spredning av fugleinfluensa ved Østensjøvannet og andre steder der fugler samler seg.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Funnet mange døde fugler

Den siste uka er det funnet fem døde eller tydelig syke fugler ved Østensjøvannet i Oslo. Minst én har fått påvist fugleinfluensa.

– Det er svært uvanlig at det blir funnet så mange døde eller syke fugler på kort tid, sier biolog Kjell Isaksen i Bymiljøetaten.

Thomas Granerød fant denne døde gåsa ved Østensjøvannet.

Thomas Granerød fant denne døde gåsa ved Østensjøvannet i Oslo søndag.

Foto: Thomas Granerød

Det er også påvist tilfeller i Asker, Oslo, på Jæren, i Risør, Sarpsborg og Indre Østfold.

Varianten som er påvist er høypatogen - det betyr at sykdommen er veldig dødelig for fuglene.

– Hold fuglene inne eller under tak

Frykten er nå stor i hele landet for smitte av fugleinfluensa til tamme fugler fra trekkfugler.

Vi tar ingen sjanser, så vi holder fugler inne og minimerer risikoen. Dette er det viktig at vi tar på alvor, sier eggprodusent Håvard Dehlie på Nes i Hedmark.

Ellen Dehlie og Håkon Dehlie driver som eggprodusenter på Nes.

Ellen Dehlie og Håkon Dehlie driver som eggprodusenter på Nes.

Foto: Privat / NRK

Trekkfuglene tar med seg smitte fra andre land, og blir de tamme fuglene først smittet må hele besetningen slaktes ned. Derfor har Mattilsynet nå innført portforbud for tamfugl i hele landet.

Årsaken er at det de siste dagene er funnet flere ville fugler på Østlandet som er syke av fugleinfluensa. Fjørfeprodusenter frykter at trekkfuglsesongen kan bringe den alvorlige smitten inn i besetningene, sier Grøndahl.

Ber om hjelp

Norsk Fjørfelag sier konsekvensene kan bli store. De ber nå innstendig også alle som har høner i hagen eller annet hobbyhold av fjørfe om å holde fuglene inne eller under tak, i tråd med Mattilsynets portforbud.

Det ville vært veldig hjelpsomt for oss. Det er enkle grep for dem, men hjelper oss veldig mye, sier leder Eivind Bogsti i Innlandet Fjørfelag.

Fugleinfluensa-Innlandet

Leder Eivind Bogsti i Innlandet Fjørfelag ber alle holde tamfuglene sine innendørs eller under tak.

Foto: Knut Røsrud / Knut Røsrud

I tillegg anbefales folk altså å ikke mate fugler. Oslo kommune har flere steder satt opp plakater der de fraråder mating.

– Hva med mating av småfugl på fuglebrettet, da?

– Det vurderer vi ikke som en risiko i denne omgang i hvert fall. De skal være mindre utsatt for denne formen for influensa, sier Isaksen i Oslo kommune.

Ikke farlig for mennesker

Mange husker utbruddet av fugleinfluensa som smittet til mennesker tidlig på 2000-tallet. Men for dem som er redd for en ny pandemi på toppen av koronaen kan myndighetene komme med en betryggende beskjed.

Lite tilsier at viruset som sprer seg nå er smittsomt for mennesker.

– Folkehelseinstituttet har vurdert dette, og de konkluderer med at smitterisikoen er svært lav. Men man bør uansett være forsiktig med håndtering av døde og smittede fugler, og unngå det, sier biolog Isaksen i Oslo kommune.

Og uansett hvor du befinner deg i landet - finner du en død fugl, meld fra, er oppfordringen.

Hvis det oppdages syke eller døde fugler i hele landet nå, ønsker vi å få melding om det, så vi klarer å holde oversikt over hvor smitten til enhver tid er, sier seksjonssjef Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.