Travel dag for finansministerens høyre hånd

Torgeir Micaelsen fra Drammen var i dag med på å legge fram sitt fjerde statsbudsjett.

– Det er jeg som snakker med de journalistene finansministeren ikke har lyst til å snakke med. Nei da, jeg bare tulla!

Superreserven fra 3050

Torgeir Micaelsen

Torgeir Micaelsen forbereder seg før han går på talerstolen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Torgeir Micaelsen er leder av Stortingets finanskomité. I dag var han med på å legge fram statsbudsjettet for fjerde gang. På en dag som denne, er det stor aktivitet i vandrehallen i Stortinget.

Arbeiderpartipolitikeren fra Drammen hadde en viktig rolle å fylle i dag. For finansminister Sigbjørn Johnsen kan ikke være alle steder på en gang.

– Min jobb i dag er å fortelle om det glade budskap, oppklare misforståelser, bidra med fakta, snakke med dere journalister, og i det hele tatt være finansministerens høyre hånd.

– Du er med andre ord en slags reservefinansminister i dag?

– Ja, superreserve. He, he!

Vimpel hjemmefra

På kontoret til Torgeir Micaelsen står en vimpel med kommunevåpenet til Nedre Eiker. Den fikk han i gave fra kommunen da han ble valgt inn på Stortinget. En vennlig påminnelse, kanskje, om at han aldri skulle glemme at han er en gutt fra 3050 Mjøndalen. Og det gjør han jo ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torgeir Micaelsen i vandrehallen

I Stortingets vandrehall like etter at statsbudsjettet ble lagt fra,

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det er sånn, at jeg stadig vekk står her og klyper meg i armen. Jeg er veldig privilegert, som får lov til å ha hobbyen min som jobb. Og på dager som dette er det jo ekstra spesielt, selvfølgelig.

– Og du veit du får høre det når du kommer hjem til 3050, om det er noen som synes du ikke gjør en god nok jobb?

– Det kan jeg love deg at jeg gjør, både på fotballkamp og andre steder.

Litt nervøs i begynnelsen

Nå skal det vel noe til før Torgeir Micaelsen blir svar skyldig, selv på fotballkamp i Mjøndalen. Men han innrømmer gjerne at han ikke er en sånn type som er høy i hatten hele tida.

– I begynnelsen var det ikke bare lett å ta ordet her inne, for å si det sånn. Det ble en del turer på toalettet før viktige møter, sier han.

Det koker rundt ham i dag, og han må være forberedt på å svare de fleste på det meste. Brått får han beskjed om at NRKs politiske redaksjon vil ha ham på lufta på øyeblikket. Torgeir gjør seg klar. Så blir det knapt med tid, og det blir ikke plass til noe intervju med ham likevel.

Litt skuffet er han nok, for han har forberedt seg godt til denne dagen. Han er forberedt på å svare på det meste.

Mange hemmeligheter

– Jeg har jo, sammen med de mest sentrale menneskene i regjeringen og Arbeiderpartiet og de andre regjeringspartiene, jobbet med dette statsbudsjettet i trekvart år, helt siden januar måned.

– Jeg har vært med på mange av de krevende avveiningene om hva som skal få penger, og hva som skal få mindre penger. For et par uker siden lukket vi boka igjen og konkluderte. Jeg har jo sitti og ruga litt på disse tingene da, disse hemmelighetene, i flere uker. Det er nokså ålreit endelig å kunne fortelle om det, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Torgeir Micaelsen med informasjonsrådgiver Øyvind Arum

Torgeir Micaelsen og informasjonsrådgiver Øyvind Arum sammen med NRKs team på Stortinget.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Barna er det viktigste av alt

En av hemmelighetene ble avslørt allerede i helga. Det blir penger til bygging av ny E134 gjennom Kongsberg. Men det er en annen satsing i budsjettet Torgeir Micaelsen er vel så stolt av.

– Barnevernet, og unger som har behov for at fellesskapet skal stille opp for dem i større grad enn i dag, blir i dette budsjettet tilgodesett med flere hundre millioner kroner, som gir rom for å ansette mange flere i det kommunale barnevernet.

Torgeir Micaelsen sier at han har vært en pådriver for å få mer penger til barnevernet. Han er oppriktig glad for å kunne fortelle om det løftet barnevernet har fått i neste års statsbudsjett.

– Jeg kan nesten ikke tenke meg noe viktigere enn å hjelpe unger som har havnet ordentlig utpå på grunn av foreldrene sine, når vi nå skal bestemme hva vi skal bruke penger på neste år, sier han.