Politiet hindret Karoli i å angripe tiltalt

Flere politifolk måtte holde igjen René Karoli fra å gå til angrep på en av de tiltalte da han sto i vitneboksen tirsdag.

Karolisaken

Bildet er tatt idet retten settes i straffesaken i Oslo tingrett hvor fem personer er tiltalt for drapsforsøk mot blant annet René Karoli. Til høyre i bildet; en av de tiltalte i saken som har gitt tillatelse til fotografering.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Utfallet mot den ene tiltalte fra Josef-familien kom rett etter at Karoli hadde startet sin forklaring etter lunsjpausen.

René Karoli forklarte seg om hvordan han og hans 24 år gamle sønn ble angrepet på Torshov Bingo.

De er mordere, ropte Karoli, før han knyttet neven og gikk bort til den ene tiltalte. Før han rakk å gjøre noe, stormet flere politifolk frem og holdt ham igjen.

Karoli fikk deretter streng beskjed om å roe seg ned av dommeren.

Forklarte seg usammenhengende

Karoli ble stilt en rekke spørsmål fra forsvarer Arild Holden, men svarte usammenhengende og springende. Dommer Per Gammelgård måtte stadig avbryte under Karolis forklaring.

– For at vi skal få en oversikt over hva som skjedde denne kvelden, må du svare på det forsvarerne spør om, forklarte han.

Viste frem arrene

René Karoli forklarte at han ofte spilte på Torshov Bingo og at han og sønnen hadde tatt turen dit, kvelden 1. april i fjor.

Plutselig kom en av de tiltalte inn i lokalet og sa at han skulle drepe både Karoli og sønnen.

Karoli fortalte retten at han ble stukket flere ganger med en kniv, og at en av de tiltalte brukte en machete mot ham.

– Dere kan se arrene mine her, sier Karoli, og dro opp skjorten sin slik at retten fikk se merkene etter det brutale overfallet.

– Ba for livet mitt

Blodspor etter oppgjør på Torshov

Det var tydelige blodspor på veggen utenfor bingolokalet på Torshov.

Foto: Paal Wergeland / NRK

– Jeg fikk juling med brekkjern, og da vi kom utenfor begynte de å stikke meg med kniv. Jeg ba dem om å ikke ta livet mitt, fordi jeg har barn, forklarte Karoli i vitneboksen.

Karoli var særlig opptatt av å frikjenne den norskmarokkanske tiltalte. Han fortalte at han ikke kunne huske at denne mannen hadde gjort han noe.

Øystein Storrvik som forsvarer en i Josef-klanen ville vite hvorfor Karoli ønsket å frikjenne norskmarokkaneren og legge all skyld over på de andre.

– Jeg oppfatter at du har mye hat mot min klient. Hvorfor har du det?, spurte han Karoli.

– Jeg har ikke det, sier Karoli, samtidig roper han flere ganger at de tiltalte er mordere, og at barnevernet burde ta fra dem barna.

Sentrale overvåkingsbilder

Aktor Bjørn Kristensen viste retten en overvåkingsvideo fra Torshov Bingo i april i fjor.

Karoli og hans 24 år gamle sønn ble alvorlig skadd da flere personer angrep dem med brekkjern, machete, øks og kniv. To andre personer ble også skadd i slagsmålet, og politiet fant et skytevåpen utenfor lokalet.

Overvåkingsbildene har vært sentrale i etterforskningen.

Arild Holden, som forsvarer en av de tiltalte fra Josef-familien, ba retten merke seg videoen og spesielt få med seg hva hans klient ikke gjorde.

– Han holdt en machete i hånden, et ganske kraftig våpen. Men han benyttet det i svært liten grad. Det ligger mye bevismateriale i dette opptaket, også til gunst for min klient, sa Holden.

Stort sikkerhetsoppbud i retten

Alle som ville inn i rettsaken måtte gjennom en sikkerhetskontroll.

Foto: Hanne Roald / NRK

Bråk før retten ble satt

Rett før retten ble satt på morgenen kom det et utrop på romani, som ifølge flere av de tiltalte kan oversettes til alle skal dø, og som ble oppfattet som en trussel.

Da retten var satt, var imidlertid dommer Per Gammelgård rask til å slå ned på forstyrrelser, og den første delen av rettsmøtet gikk stort sett rolig for seg.

Det er stor interesse for saken i rom-miljøet, og samtlige tilhørerplasser i sal 127 ble fylt opp tirsdag morgen.

Retten hadde også innført ekstra sikkerhetskontroll, og pressen ble flyttet fra sine faste arbeidsplasser på første rad for å skille de to involverte familiene.