Familie måtte reddes da katamaranen gikk i oppløsning midt i Drøbaksundet

Familien på fire skulle krysse Drøbaksundet med egenbygget katamaran. Midtveis begynte katamaranen å gå i oppløsning og danskebåten var på vei rett imot dem.

Hjemmelaget katamaran gikk i oppløsning

I OPPLØSNING: Midt i Drøbaksundet, ved Oscarsborg, fikk familien problemer og den egenbygde katamaranen gikk i oppløsning.

Foto: Redningsselskapet

Pål Abrahamsen

MÅTTE REDDE FAMILIE PÅ FIRE: Skipsfører Pål Abrahamsen på redningsskøyten RS «Bergesen d.y.».

Foto: Tanja Krangnes / Redningsselskapet
Redningsskøyta Bergesen D.Y.

PÅ VAKT: Redningsskøyta Bergesen d.y.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Hovedredningssentralen for sør-Norge fikk melding om familien i havsnød klokken 17.02 fredag ettermiddag. To voksne og to små barn var ombord den hjemmesnekrede farkosten som viste seg å ikke være sjødyktig.

– Danskebåten nærmet seg og det kom bølger. De ble sikkert usikre og redde, og trengte hjelp, sier Asbjørn Viste, vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen i sør-Norge.

Dramatisk situasjon

Redningsskøyta «Bergesen d.y.» var i Son da de fikk meldingen og satte kursen nordover i Oslofjorden for å redde familien.

– Det var kuling og litt sjø. Båten hadde begynt å gå i oppløsning og det førte til en ganske dramatisk situasjon, sier skipsfører Pål Abrahamsen på redningsskøyta RS «Bergesen d.y.».

Familien skulle krysse Drøbaksundet og hadde sjøsatt katamaranen på Sandspollen i Vestfjorden og skulle til Drøbak. Ved Oscarsborg fikk de problemer. Ifølge Redningsselskapet er det faren i familien som hadde bygget katamaranen med planker.

Imens redningsskøyten var på vei fikk familien hjelp av en fritidsbåt som var i nærheten.

– Heldigvis kom en ribb dem til unnsetning før vi kom frem. De lå midt i skipsleiet og kunne lett kommet i konflikt med danskebåten som var på vei utover i Oslofjorden.

Barna var våte og kalde

Vel fremme ved havaristen hjalp Abrahamsen og mannskapet hans familien.

– Barna var våte og kalde. De fikk av seg de våte klærne og fikk varmen tilbake med pledd. Ellers var de ved godt mot.

Hverken barn eller voksne ble skadet, men det var lite igjen av katamaranen.

– Den hadde gått i fullstendig oppløsning. Det var bare det ene skroget igjen, og den delen som bandt skrogene sammen. Den hadde de sittet på.

Familien ble satt i land litt nord for Drøbak. Ikke helt der de hadde tenkt seg.

– Det var dramatisk. Men det endte godt, sier Abrahamsen.

Advarer mot hjemmesnekring

Abrahamsen advarer folk mot å legge ut på langtur med egenbygde farkoster, og understreker at det er viktig at båter på sjøen er sjødyktige.

– Er man amatørbygger så bør man holde seg inne i sitt eget havnebasseng.

Hovedredningssentralen har 20-30 hendelser hver dag nå på sommeren som involverer folk som er ute i småbåter og andre små farkoster. Og sier at det stort sett folk som er ute på sjøen i dårlig vedlikeholdte fritidsbåter eller egenbygde farkoster de må hjelpe.

– Det er jammen godt det finnes en redningstjeneste som kan redde dem, sier Asbjørn Viste.