John Creed måtte kjøre to mil mens han nesten ikke fikk puste

Da John Creed satte fast en kjøttbit i halsen trodde han at han ville få øyeblikkelig hjelp. Men legevakten i Oslo sendte han til Bærum.

John Creed

FRUSTRERT: John Creed hadde behov for øyeblikkelig hjelp da han satte en kjøttbit i halsen på en restaurant i Oslo. Men da han møtte opp på legevakten i Oslo, ble han sent til Bærum sykehus for behandling. To mil unna.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Jeg var på restaurant i Oslo å spiste lunsj da jeg satte fast en bit av en karbonade i halsen. Jeg ble ikke kvalt, men det var veldig ubehagelig fordi jeg klarte ikke svelge, forteller Creed til NRK.

Han prøvde å drikke vann, men kastet det opp igjen. Creed skjønte raskt at han måtte komme seg til lege for å få hjelp, og dro til legevakten i Storgata i Oslo sentrum.

– Der fikk jeg raskt komme inn til en hyggelig lege, og han så raskt at jeg trengte hjelp av spesialist.

Ble sendt til Bærum

Spesialister har de på Ullevål sykehus, men også på lokalsykehusene. Og siden Creed bor i Asker, ville legen sende ham til sykehuset i Bærum, selv om Creed ba ham om å få komme seg raskt til behandling på Ullevål.

– Jeg hadde store smerter i brystet og kvelningsfornemmelser hver gang jeg prøvde å svelge. Jeg ble henvist til akuttmottaket i Bærum, noe som jeg antar betyr at legen mente det var akutt. I prinsippet vil jeg tro at jeg kunne bli prioritert til Oslo.

– Hvorfor var det så viktig for deg å dra til Ullevål?

– Fordi det var veldig kort vei dit og jeg hadde ekstremt sterke smerter.

Creed kom seg til akuttmottaket på Bærum sykehus, som ligger to mil unna legevakten i Oslo. Der ble han raskt tatt hånd om av leger. Etter 20 minutter klarte legene å fjerne kjøttbiten fra spiserøret hans.

– Etter det lå jeg flere timer til overvåkning. Da begynte jeg å tenke på hva jeg egentlig hadde vært igjennom. For hvis det hadde vært bare litt mer kritisk, hva hadde skjedd med meg da?

– Kunne ikke gjort noe annerledes

Helsemyndighetene har bestemt at dersom man blir innlagt akutt, så skal det skje på det sykehuset man sogner til. Det vil si at det er bostedsadressen som bestemmer hvor pasienten skal legges inn.

– Disse reglene fraviker vi når det er fare for liv og helse. Det mener vi ikke at det var i dette tilfelle, sier avdelingsleder John Wilhelm Ørstavik ved Oslo legevakt til NRK.

– Hvor kritisk må det være før dere sender noen til det sykehuset som ligger nærmest rent geografisk?

– Hvis det er snakk om hjertestans eller at pasienten slutter å puste, så sender vi pasienten til nærmeste sykehus. Transporttiden er avgjørende i en slik vurdering.

Og i John Creeds tilfelle mener legevakten at den tiden det tok for ham å komme seg til sykehuset i Bærum, ikke var avgjørende for hva slags skader han kunne få.

– Jeg skjønner at folk vil ha hjelp så raskt som overhodet mulig, men slik som reglene er i dag kunne vi ikke gjort noe annerledes, sier Ørstavik.

– Men har vi ikke fritt sykehusvalg i Norge?

– Det gjelder ikke i øyeblikkelig hjelp situasjoner hvor pasienten har behov for behandling umiddelbart.

Knut Fredrik Thorne

REAGERER: Pasientombud Knut Fredrik Thorne mener John Creed burde blitt sendt til Ullevål for behandling.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Pasientombud: Snever tolkning av reglene

Pasientombud Knut Fredrik Thorne reagerer kraftig på vurderingen legevakten i Oslo har gjort i dette tilfelle.

– Etter mitt syn har de en litt for snever tolkning av hva øyeblikkelig hjelp innebærer.

Han sier han er klar over at legevakten skal kunne sende pasienten til det nærmeste sykehuset dersom det er fare for liv og helse.

– Men de unnlater å fortelle at også pasienter med store smerter vil komme inn under bestemmelsene om øyeblikkelig hjelp. Og i dette tilfelle opplevde pasienten langt mer enn bare ubehag. Derfor mener jeg han burde blitt fraktet til nærmeste sykehus.

Det gikk bra med John Creed til slutt. Men han mener fortsatt at han burde ha blitt sendt til Ullevål.

– Jeg blir jo engstelig. Engstelig for at det skal skje noe med meg eller barna mine, og at vi ikke skal få den hjelpen jeg mener vi har krav på.

NRK understreker for ordens skyld at John Creed er gift med en NRK-medarbeider. Hun har ikke jobbet med denne saken.