Matte ble byttet ut med Samefolkets dag

Det ble en litt annerledes skoledag for andreklasse på Hafslund barneskole da Terje Forsberg dukket opp med lasso i dag.

Det ble en litt annerledes skoledag for andreklasse på Hafslund barneskole da Terje Forsberg dukket opp med lasso i dag.

Sarpingen Terje Forsberg er opptatt av å bringe samenes historie og kultur videre. Derfor har han valgt å bruke Samefolkets dag til å reise rundt på skoler i Østfold og fortelle skolebarna om samene.

– Jeg er veldig interessert i samisk historie og kultur. Jeg holder foredrag hvert år og da særlig 6. februar, forteller Forsberg.

– Jeg har blant annet lært dem at Norge består av mange etniske folkeslag. Ett av dem er samene og jeg har forklart om folkedraktene, snakket om reinsdyr, slakting og hele pakka, forteller han.

LES OGSÅ:

Lærte mye om samene

For elevene ved andreklasse ved Hafslund barneskole i Sarpsborg, så betydde det at de kunne bytte ut matte med lassokasting.

– Vi har kastet lasso og lært hva klærne hans het, forteller Stina Sofia Myrdahl Wilhelmsen.

I tillegg til å gratulere samene med dagen, så måtte vi også gratulere eleven Henrik Bredeg med dagen.

– Jeg har bursdag på samenes dag, sier han.

– Hvordan er det?

– Litt rart, innrømmer han, og ler.

Medelev Adrian Al-Sahib mener de lærte mye av Forsberg.

– De kaster det tauet og sånn. Og i dag er det en skikkelig spesiell dag for samene hvor de har set skikkelig gøy. Man kan også ha det gøy selv, selv om man ikke er same, men vet om samedagen, sier han.

Terje Forsberg

Lassokasting var dagens mest populære aktivitet.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Felles dag for alle samer

– For meg er det veldig viktig å fortelle om samene. Min tippoldefar ble halshugget fordi han ledet et opprør, sier Terje Forsberg.

6. februar er en felles dag for alle samer i Norge, Sverige Finland og Russland.

Denne dagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992, og ble feiret for første gang året etter.

Nasjonaldagen ble lagt til 6. februar fordi det er datoen da det første samiske landsmøtet kom sammen i Trondheim i 1917.

Den samiske minoriteten i Norge regnes som en av våre urbefolkningsgrupper. Historisk har samene trolig vært bosatt i landet før resten av befolkningen.

  • LES OGSÅ: