– Vil du være Hannas venninne?

Hanna Eknes (12) har aldri hatt en vanlig barnebursdag. Derfor bestemte mamma seg for å søke etter venninner til sin funksjonshemmede datter på Facebook.

Hanna (12) med snapchat filter

ELSKER Å TULLE: Hanna Eknes (12) elsker å tulle og ha det moro. Som mange andre jenter på hennes alder, er hun opptatt av snapchat og alle de morsomme filtrene.

Foto: Privat

De fleste tar kanskje vennskap for gitt, og tenker at venner er noe alle har.

Sånn er det ikke for tolv år gamle Hanna Eknes fra Krokstadelva.

– Hanna har ingen venner utenom skolen. Derfor blir hun heller aldri bedt i barneselskap, eller har noen å be i sine egne bursdager, sier mamma, Mette Elisabeth Eknes, åpenhjertet.

Hanna og tvillingsøster Nora (12)

GLAD PÅ SØSTERENS VEGNE: Tvillingsøster Nora (t.h.) ønsker at Hanna (t.v.) skal få ha egne venninner, selv om søstrene er like gamle. – Hvis Hanna har besøk av en venninne, trekker jeg meg heller litt unna, sånn at de kan få være sammen, sier hun.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

– Det er veldig sårt, spesielt når tvillingsøster Nora har mange venninner i sin bursdag, forklarer hun.

Derfor bestemte mamma seg for å skrive et innlegg på Facebook hvor hun søkte etter en venninne til Hanna.

Nå har innlegget blitt delt over 500 ganger.

– Jeg hadde ikke forventet at det skulle få så mye oppmerksomhet. Det er rørende å se at så mange bryr seg, sier en beveget Mette Elisabeth Eknes.

Gledesspreder

Hanna er født med cerebral parese, som gjør at musklene i kroppen ikke adlyder helt som de skal. I tillegg har hun også andre funksjonshemninger. Derfor går hun på Frydenhaug skole i Drammen, en tilrettelagt skole for de med spesielle behov.

Selv om hun har funksjonshemninger, betyr ikke det at Hanna ikke kan være en like god venninne som alle andre jenter på hennes alder.

– Hanna er ei jente med mye humor og godt humør. Derfor tenker jeg at det må finnes noen der ute som ønsker å være hennes venninne også, forteller Mette Elisabeth.

Mamma og Hanna (12)

MASSE HUMOR OG GLEDE: – Selv om hun har funksjonshemninger, er det masse humor og glede i den frøkna her, sier mamma, Mette Elisabeth Eknes (t.h.) om datteren Hanna Eknes (t.v.).

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Stor interesse

Etter at innlegget ble publisert på Facebook, tok det ikke lang tid før tilbudene strømmet inn.

– Folk fra hele landet har gitt uttrykk for at de ønsker å bli venninne med Hanna, sier Mette Elisabeth og smiler.

Tvillingsøster Nora er også glad for at så mange viser stort engasjement.

– Jeg synes det er bra at noen bryr seg. Det er veldig koselig hvis Hanna også får besøk, sier hun.

Vondt å si nei

Hanna (12) med mamma og tvillingsøster

GLEDESSPREDER: Både mamma, Mette Elisabeth Eknes (i midten) og tvillingsøster Nora Eknes (t.h.), er enige om at Hanna Eknes (t.v.) er en stor gledesspreder i hverdagen.

Foto: Christina Oppelstrup Juelsen / NRK

Mette Elisabeth innrømmer likevel at pågangen har vært så stor at hun har vært nødt til å takke nei til noen av tilbudene.

– Jeg synes det er vondt å måtte si nei, men nå har vi rundt femten stykker som ønsker å bli kjent med Hanna. Det er mange nok for oss, sier hun med en munter tone.

Nå skal hun ta kontakt med de aktuelle, slik at de kan få møte Hanna.

– Jeg håper at det er flere som kommer godt overens med Hanna og som ønsker å være litt hos oss. Da kan kanskje hun også få noen venninner å be i bursdagen sin, sier Mette Elisabeth.

Her er innlegget som fikk enorm respons:

Er det noen som kjenner ei jente i alder 11-13 år som har lyst å komme hjem til Hanna en gang PR uke? Være hennes lille...

Publisert av Mette Elisabeth Eknes Mandag 29. januar 2018