Hopp til innhold

Matfestival-fylket Østfold

I 2014 kan du glede deg til lekkert, dekket bord 10 steder i Østfold.

Mat

10 MATFESTIVALER I ØSTFOLD 2014. Du kan starte opp i slutten av juni på Glommafestivalen, og spise deg gjennom fylket fram til oktober, når 'Smaken av Råde' avslutter matfestivalsesongen.

Foto: Rainer Prang / NRK

"Guldkorn SA", som er et nettverk for mat og drikke i Østfold, jobber med å lage et nettverk for matfestivalene i fylket.

Resultatet av samarbeidet begynner å gi - ikke bare frukter, men hele spekteret av lekker mat ut til folket.

I 2014 kan du fra juni til oktober glede deg over hele 10 matfestivaler, varsler "Guldkorn".

Les også:

Mat- og havnefestivalen i Halden

VÆRAVHENGIG. Mat & Havnefestivalen i Halden går i år av stabelen 27.-29. juni. Fra 1997 har det vært arrangert kombinert Mat- og Trebåtfestival i Halden.

Foto: Johnny Larsen

Samordning viktig

Forut for årets sesong har festivalarrangørene snakket sammen, og dette har ført til få kollisjoner festivalene i mellom.

- Vi har fått flyttet på noen, og neste år blir det lettere å få flyttet på dem. Ved å koordinere oss blir det lettere for produsentene, lettere for arrangørene og bedre for publikum, sier Ann Kristin Andreassen som er talsperson for Guldkorn til NRK.no.

Det samarbeides om felles markedsføring på egen nettside på Facebook (Matfestivaler i Østfold), festivalene markedsfører hverandre og det er laget en felles e-brosjyre, som legges inn på opplevelseskalenderen til VisitOslofjord, Østfolds opplevelsesportal.

- Ved å snakke sammen bidrar det for eksempel til at vi kan benytte oss av hverandres utstyr - boder for eksempel, og dette fører til at det blir langt rimeligere å arrangere festivalene, sier Andreassen.

Det å se på julemarkedene som potensielle samarbeidspartnere er også noe nettverket vil vurdere.

Les også:

Samler tusener årlig

På neste samling i februar vil matfestivalene i Østfold lage en felles invitasjon til matprodusenter, slik at de i god tid kan planlegge produksjon og deltagelse på festivalene.

Foruten de store matprodusentene får også lokale produsenter presentert seg.

- Dette handler om å få synliggjort og bevisstgjort folk, sier til NRK.

Festivalene er væravhegige, men folk er trofaste og møter opp, når maten serveres selv i regnvær.

- Det er mange tusen mennesker årlig, som besøker matfestivalene. Vi har ikke full oversikt, men for eksempel i Moss snakker vi om nærmere 8.000 besøkende på Matfestivalen, sier Ann Kristin Andreassen.

I år er det to matfestivaler i Fredrikstad, tre i Halden, og det er en festival henholdsvis i Moss, Hvaler, Rakkestad, Råde og Aremark.

Østfolds signalrett

Under matfestivalene i 2013 har publikum fått være med på å stemme frem "Østfolds signalrett".

Kandidatene var basert på råvareproduksjon som kjennetegner Østfold:

Hønsefrikasé, kalkunbryst, flesk og duppe, svinenakke, fiskesuppe og Hvalerreker.

Hvilken signalrett som vant offentliggjøres på Østfoldkonferansen 23. januar, der det også blir smaksprøver på de ulike rettene.

Østfolds matfestivaler i 2014 finner du her


Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.