Marmoren må tørkes

Gulfargingen på Operaen i Bjørvika skal kunne fjernes med gulvvarme.

Gul marmor i operaen
Foto: Øivind Enggrav/Hans H. Bjørstad

Den gule fargen på marmorsteiner i den nye operaen i Bjørvika kan fjernes ved hjelp av tørking, konkluderer rapporten som SINTEF Byggforsk la frem i dag.

SINTEF har gjort undersøkelser på oppdrag fra Statsbygg, men de har ikke funnet noe klart svar på grunnen til at marmoren har blitt gul flere steder inne og ute.

Statsbygg vil blant annet prøve å koble til gulvvarme for å tørke ut fuktigheten.

- Tror ikke den vil smuldre opp

Det har tidligere vært sagt at marmoren i bygningen vil smuldre opp , men Geologi-professor Elen Roaldset ved Naturhistorisk museum tror ikke det vil være en fare.

-  Jeg tror ikke operaen vil smuldre opp på grunn av dette gule belegget, jeg tror bygningen blir vakker. Dette er et problem vi kan hanskes med, sier Roaldset til NRK.

- Overflatefenomen

I nesten fire år har forskjellige steinsorter som var tiltenkt bruk i det nye operabygget, ligget på botanisk hage på Tøyen. Her ligger også prøver av den hvite Carrara-marmoren fra Italia - som til ble brukt til å bygge Oslos nye kulturhus.

- Det er ikke antydning til gulning på denne marmoren fra Carrara i det hele tatt. Med mine øyne ser det ut som det som har skjedd i Bjørvika er et irregulært overflatefenomen, det er en uvanlig gulfarging, avslutter Roaldset.