Markagrensen må vike for ny skytebane

Miljøverndepartementet gir grønt lys til å endre markagrensen i Skedsmo slik at det lokale skytterlaget få ny skytebane.

Lahaugmoen flyfoto

Her vil den nye skytebanen på Lahaugmoen ligge.

Foto: Skedsmo kommune

– Vi sier nå ja til å justere markagrensen for å kunne flytte en skytterbane fra Skjetten til Lahaugmoen. Det gjør vi for å fjerne støy i forbindelse med dagens anlegg og for å gi muligheten til en god ny skytebane, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (Sv).

Og avgjørelsen er en lykkelig slutt på en lang strid som Skedsmo skytterlag og kommune har kjempet.

Langvarig kamp

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell (Sv)

Foto: Mette Svenningsen/Miljøverndepartementet

Så tidlig som i 1946 snakket det lokale skytterlaget om å flytte sitt anlegg.

– Det tiltatt og avtatt i perioder, men etter at det har blitt bygd ut så mye inntil skytebanen vår så har brukstiden sunket vesentlig, og det er en av årsakene til at vi ønsker å flytte, sier styreleder i Skedsmo skytterlag, Åsmund Ottershagen.

En ny skytebane på Lahaugmoen ble enstemmig vedtatt i kommunen i 2006, men får at dette skulle bli til virkelighet måtte markagrensen flyttes.

I 2010 søkte kommunen om dette, men da fikk de avslag av miljøverndepartementet. I sitt avslag henviste de til markaloven og fremhevet at skytebaner ikke er en aktivitet som hører hjemme i marka.

Les mer om markaloven på Regjeringens nettsider .

Nå har de altså snudd.

– Vi har sett at vi kan finne en fornuftig løsning både for miljøet og for skytterne. Det her blir en moderne og støysikret skytebane, men for å kunne få til det må vi gjøre en liten justering av markagrense, sier miljøvernminister Solhjell.

– Små justeringer

Solhjell har ikke detaljer på hvor mange kvadratmeter som vil bli justert. Men han understreker at det er snakk om små endringer.

– Det er mindre justeringer som blir gjort. Det kan være riktig å gjøre i en del tilfeller når det samlet sett er bedre for miljøet og de som benytter seg av anlegget, sier han.

– Hvordan blir Lahaugen berørt nå som anlegget flyttes dit?

– Det er et mindre berørt område, og det vil være et redusert støynivå for nærområde, utdyper han.

Gledelig nyhet

Ottershagen i skytterlaget understreker at denne endringen har de håper på i veldig mange år.

– Endelig ser det ut som forslaget går igjennom. Vi ser frem til å komme i et miljøvennlig, tidsriktig og brukervennlig anlegg, sier han.

Nå er de klare til å brette opp ermene og ta fatt på det nye prosjektet.

– Vi håper dette kan bli et flerbruksanlegg, at andre enn skytterne også vil bruke det. Slik kan Gjelleråsmarka bli mer tilgjengelig for turfolket, sier skytteren.