Marit Nybakk vant kampvoteringen

Stortingsveteran Marit Nybakk vant med klart flertall kampvoteringen om sjetteplassen på Oslo Arbeiderpartis liste for stortingsvalget neste år.

Marit Nybakk

Marit Nybakk mottok applausen etter å ha blitt gjenvalgt på Oslo Arbeiderpartis nominasjonsmøte tirsdag kveld. Nybakk vant kampvoteringen etter å ha vært ute av nominasjonskomiteens innstilling.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Marit Nybakk fikk 185 stemmer, mens 106 stemte for Karin Yrvin.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til sjetteplassen, etter at Marit Nybakk var helt ute av nominasjonskomiteens innstilling til liste.

Marit Nybakk har sittet på Stortinget i hele 26 år og er den kvinnen med lengst fartstid på Stortinget.

Når hun nå har blitt stemt frem til sjetteplass på Oslo Aps liste, kan det gå mot nok en stortingsperiode for Nybakk.

– Oslo Ap har fantastiske lokallag. Det er en enorm tillit som er vist meg, sier Nybakk.

På de tre øverste plassene valgte nominasjonsmøtet Jens Stoltenberg, Hadia Tajik og Jonas Gahr Støre. Deretter fulgte Marianne Marthinsen og lederen av Oslo Ap, Jan Bøhler.

Ingen av disse hadde motkandidater.

Wickholm danket ut Haugli

Det var duket for flere kampvoteringer i Oslo Ap i kveld. I tillegg til at Nybakk var fjernet fra Oslo Aps endelige forslag til stortingsliste, var nemlig også Truls Wickholm fjernet fra sin opprinnelige 9. plass, mot mindretallet i nominasjonskomiteens ønske.

Dermed ble det kamp om sjuendeplassen mellom Truls Wickholm og Håkon Haugli, som flertallet i nominasjonskomiteen ønsket på plassen.

Wickholm gikk med 159 stemmer seirende ut av kampvoteringen.

«Et kupp»

Det har vært stor strid i forkant av nominasjonsmøtet, med beskyldninger om kupp og kameraderi.

Bakgrunn for det er at da nominasjonskomiteen sendte ut sitt forslag til stortingsliste til lokallagene i slutten av oktober, sto Marit Nybakk på fjerdeplass.

Så snudde komiteen og gjorde flere endringer på listen. Da den endelige innstillingen ble offentliggjort, var Nybakk, som har sittet fast på Stortinget siden 1986, helt ute av listen.

– Vi har fått innspill fra lagene med ønske om større fornyelse, og om at AUF-erne kommer høyere opp, sa nominasjonskomiteens leder Beate Svenningsen da.

Dette har skapt stor strid i Oslo Ap, og flere av partimedlemmene har ment at en vennegjeng i partiet kuppet stortingsnominasjonen med udemokratiske metoder.

I et internt notat heter det: «Det andre listeforslaget mangler legitimitet ved at nominasjonskomiteens flertall suverent overkjører den solide oppslutning det første utkast fikk i partilagene.»

– Viktig å fornye mannskapet

Da nominasjonsmøtet i Oslo Ap begynte i kveld, innledet nominasjonskomiteens leder Beate Svenningsen med å si at det er et trangt nåløye man må gjennom for å kunne komme med på lista.

– To tredeler av lokallagene hadde innspill til endringer på den første lista vi sendte ut. Det gjorde inntrykk på komiteen. Det ville være udemokratisk om innspillene fra andre runde ikke skulle få innvirkning på den endelige lista. Det har aldri tidligere skjedd at samtlige av de øverste på Oslo Aps liste har fått gjenvalg. Vi måtte gjøre den vanskelige oppgaven «hvem skal ut?», sier Svenningsen.

Hun understreket videre at det er viktig å fornye mannskapet.

– Det er umulig å gjøre det uten at noen blir skuffet.