Marianne (33) må bo på gamlehjem

Fortviler over det hun mener er manglende hjelp og oppfølging fra Halden kommune.

Anette Brække
Foto: Tomas Berger / NRK

Marianne Brække (33) er lenket til rullestolen etter en arbeidsulykke i november 2006.

Hun bor i Halden og fortviler over sin egen situasjon.

Hun er utdannet lærer og var tidligere helt frisk. Etter ulykken mener hun at hun ikke lenger har et verdig liv, fordi kommunen ikke gir oppfølgingen og rehabiliteringen hun har krav på.

Må spille bingo

33-åringen er avhengig av mye trening for å komme seg på beina igjen, men for tiden er den daglig treningen byttet ut med bingo på gamlehjemmet.

– Det er ingen som ønsker å ha det sånn. I hvert fall ikke når man er 33 år gammel. Selvfølgelig er det hyggelig å prate med eldre mennesker, men det er ikke det jeg trenger akkurat nå, sier Brekkæ til NRK.

For målet til Marianne er å få styrke til å kvitte seg med rullestolen og komme seg hjem til egen bolig.

Leiligheten er også årsaken til at hun nå bor i omsorgsbolig, hvor de fleste andre over 80 år. Hennes egen leilighet er ikke godt nok tilrettelagt for rullestol, og kommunen mener det er vanskelig å hjelpe henne der.

Hjemme venter tre barn på henne.

SE I NETT-TV:

Video nsps_upload_2009_6_22_17_5_24_13.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Én time fysioterapi i uka

Men for å klare å gå igjen trenger hun masse trening og nødvendig oppfølging, en rehabiliteringsperiode som hun har krav på fra Halden kommune.

Treningen i dag er begrenset til én time fysioterapi i uken, sittende i rullestolen. Det er ikke nok, mener Marianne.

– Musklene i beina bare visner bort. Jeg blir stivere og får det vondere i kroppen, noe som gjør det vanskeligere å komme seg opp på beina igjen, forklarer hun.

- Får god hjelp

Gunn Kleve, helse og sosialsjef i Halden kommune

Gunn Kleve er helse og sosialsjef i Halden kommune. - Jeg kjenner ikke detaljene i saken godt nok, men våre brukere får den hjelpen de har krav på, fastslår hun.

Foto: Tomas Berger / NRK

Marianne mener hun burde fått mer stå-trening, bruk av skinne og tøying. Halden kommune mener på sin side at hun får forsvarlig trening.

– Jeg kjenner ikke detaljene i saken godt nok, men våre brukere får den hjelpen de har krav på. Det ligger alltid en faglig vurdering bak, men ofte er det jo uenighet mellom brukerne og faginnstansen om hva som er riktig hjelp, sier Gunn Kleve, helse og sosialsjef i Halden kommune.

– Så den hjelpen Brække får er passende?

– Jeg vet bare at en fysioterepauten har vurdert behovet for hjelp til hennes opptrening og at hun får den treningen hun trenger per i dag, sier Kleve.