Hopp til innhold

Vet du hvem jeg er?

I snart fire måneder har denne mannen levd i Oslo, uten å vite hvem han er. Nå ber han og politiet om hjelp.

Mann med hukommelsestap

HAR DU SETT MEG: Mannen som nå bare kaller seg John Smith har levd med hukommelsestap siden midten av desember 2013. Nå ber han og politiet om hjelp.

Foto: Politiet

– Dette er en mann som har levd uten å kjenne til sin identitet i flere måneder, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til NRK.

– Han er svært fortvilet, og dette går veldig innpå ham.

Ble funnet i en snøfonn

Mannen er i midten av tjueårene, og ble funnet forkommen i en snøfonn i Grenseveien i Oslo på kvelden 14. desember i fjor.

På bakgrunn av tilstanden han var i da han ble funnet, har politiet etterforsket om han kan ha blitt utsatt for en straffbar handling.

– Det var en forbipasserende som kontaktet AMK og sa at han lå der. En ambulanse rykket ut og fant ham, og varslet senere politiet, sier Henriksbø.

Den unge mannen har ikke identitetspapirer, og husker hverken sitt eget navn, hvor han kommer fra, hvordan han havnet i Norge, eller noen andre detaljer fra livet sitt.

Henriksbø forteller at NAV har skaffet mannen et midlertidig bosted, mens politiet har forsøkt å finne ut hvem han er.

Står uten spor

– Vi har vært i kontakt med en rekke land via Interpol, og har forsøkt å gjennomført søk i deres register på fingeravtrykk og bilde. Vi har også sirkulert bilde av ham blant utvalgte ambassader i håp om at noen ville kjenne ham igjen der, sier Henriksbø.

Men så langt har etterforskningen ikke gitt resultater, og nå står politiet - og mannen selv - uten spor. Mannen kaller seg nå «John Smith», og ber sammen med politiet om hjelp til å finne ut hvem han er.

– Vi ønsker veldig gjerne å motta tips fra publikum hvis noen kjenner ham igjen, sier Henriksbø.

Har østeuropeisk aksent

Mannen er av europeisk opprinnelse, snakker svært godt engelsk med østeuropeisk askent. Han forstår tsjekkisk, slovakisk, polsk og russisk. Han er 187 cm høy, har blå øyne og mørkeblondt hår.

Opplysninger som kan bidra til å identifisere mannen kan gis til Oslo politidistrikt på tlf 22 66 96 00.