Mann i klovnedrakt løp etter jenter med kniv

Venninnene på 16 år ble livredde, da en person utkledd som klovn løp etter dem på Mortensrud i Oslo. – Jeg tør ikke gå ut når det er mørkt, sier Camilla.

klovn

LØP INN PÅ BUSSEN: Klovnen skal ha løpt etter jentene, til de kom seg inn på bussen. Han ble stående til bussen kjørte bort. Jentene tok bilder fra bussvinduet.

Foto: privat

De fire venninnene var på vei hjem fra en venninne i området Skullerud og Mortensrud i Oslo, søndag kveld rundt klokka 21.00. På vei til bussen la de merke til en figur som sto i ro.

– Jeg tenkte ikke særlig over ham, før han begynte å løpe mot oss. Da så vi at det var en klovn. Jeg ble livredd og bare løp, jeg tenkte jeg måtte berge livet, sier Camilla.

Gutt med klovnemaske

BODØ: To unge gutter i klovnemaske skremte andre tenåringer i Rønvik tirsdag kveld. De meldte seg senere til politiet, og sa at de hadde hatt paraply og et lekesverd.

Foto: Politiet / NTB scanpix

Det siste døgnet har politiet fått flere anmeldelser fra folk i flere deler av landet, som har sett skremmende klovner. I flere av tilfellene har klovnene seg å være unge tenåringsgutter, som ville skremme, men ikke skade.

Jentene forklarer at personen var sminket med klovnesminke og gikk i klovnekostyme. Han sto stille og så på dem, før han begynte å løpe rett mot dem.

– Vi var veldig redde, han løp med kniv. Han hadde en lang kniv i hånda, sier Adama.

Jentene vil ikke at NRK skal omtale dem med etternavn, fordi de er redde for at noen skal oppsøke dem.

Løp på bussen

Personen i klovnekostymet stoppet først da jentene var inne på bussen. Da tok de mobilbilder av klovnen gjennom ruta. Jentene fortalte familien hjemme om det, men de anmeldte det ikke til politiet. Ifølge Adama var de redde for å ikke bli trodd.

– Vi var så redde, fordi vi ikke visste om han ville kidnappe, voldta eller bare skremme. Vi hadde hørt om klovner som går til angrep i USA, sier Camilla.

I USA er de såkalte «killer clowns» blitt et fenomen. Personer har sendt trusler via sosiale media, om at de skal angripe skoler og kidnappe barn. Det er ikke kommet bekreftelse på at noen har gjort alvor av truslene.

Klovnehysteriet

De første omtalene av en person i klovnekostyme som skremmer lokalbefolkningen, kom egentlig fra en by i England for et tre år siden. I USA har skremmende klovner herjet i høst, etter at det kom ubekreftede meldinger om klovner som lokket skolebarn ut i skogen i South Carolina sent i august.

Fenomenet har blitt en gjenganger på sosiale media, der personer utkledd som klovner følger samme taktikk som det jentene opplevde. De løper etter personer med slagvåpen eller kniv, og gjør tegn til at de skal angripe.

Fenomenet har også spredd seg til flere eurpeiske land, som Frankrike og Spania.

I løpet av det siste døgnet har norsk politi fått meldinger om lignende hendelser i Bodø, Romerike og Møre og Romsdal. I følge Namdalsavisa har flere ringt politiet de siste dagene på grunn av en klovn med lekekniv.

Difor er klovnar så skumle

Politiet i Oslo: – Straffbart å skremme

Det er straffbart å kle seg ut som klovn og skremme eller true folk, ifølge Øst politidistrikt.

– Jeg tror nok at noen tenker at dette bare er morsomt og uskyldig. Men dette kan oppfattes som skremmende for dem som blir utsatt for det, siser politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt.

Skremmende og plagsom atferd kan straffes med bot eller fengsel i to år, og ordensforstyrrelser med bot eller fengsel i seks måneder.

I to av tilfellene, i Salten og i Romerike, har klovnene vist seg å være unge tenåringer. Politimesteren oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine.

Laster Twitter-innhold

– Redd for å gå ut

Jentene fra Oslo forteller at de har fått tilbakemeldinger etter opplevelsen sin, som tyder på at dette har pågått lenger enn det politiet er klar over. De forteller at venner er skremte og redde, etter at flere har fortalt om lignende episoder på Tøyen og Sognsvann i Oslo.

– Om dette er bare er tull, syns jeg det er veldig unødvendig, for vi er skikkelig redde. Jeg tør ikke være ute når det mørkt lenger. Etter dette har jeg innbilt meg at jeg hører masse lyder og at folk er etter meg, sier Camilla.

– Hjelper det å vite at det er i flere tilfeller er snakk om unge tenåringsgutter, som ser på dette som en spøk?

– Det hjelper jo litt, men likevel kan vi jo aldri vite, sier Camilla.

– Det er det som er mest skremmende, at du ikke kan se hvem det er eller hva de vil, sier Adama.